Акция на КАТ в цялата страна!

0
От "Пътна полиция" искат да ограничат катастрофите с подрастващи по време на летните месеци
От "Пътна полиция" искат да ограничат катастрофите с подрастващи по време на летните месеци

За поредна година на територията на цялата страна започна традиционната акция на полицията „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“.

Тя се провежда в продължение на повече от 20 години и целта ѝ е ограничаване на причините и условията за настъпване на пътно-транспортни произшествия с подрастващи по време на летните месеци.

Във връзка с кампанията в края на месец май и в началото на месец юни служители на „Пътна полиция” взеха участие в два големи детски празника – по случай завършването на програмата „Детско полицейско управление” на територията на област Варна и по случай 1 юни – Международен ден на детето. Там те припомниха на децата основните правила за безопасност на пътя по време на най-хубавото за тях време в годината – лятната ваканция. Малчуганите имаха възможност да участват в забавни игри, да редят пъзели от пътни знаци и да отговарят на въпроси във викторината, подготвена от полицаите на тази тема.

В рамките на акцияВаканция” се организират още беседи по безопасност на движението по пътищата с учениците, провеждат се редица специализирани полицейски операции и се създава организация за засилено полицейско присъствие и контрол на движението по пътищата в районите на учебните заведения в дните на официално закриване на учебната година. В оставащите дни до края на месец юни са предвидени редица мерки за обезпечаване на училищата, както и всички питейни и увеселителни заведения, в които деца ще се събират да отпразнуват приключването на учебните часове.

Традиционно е създадена организация, съвместно с Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” към МТИТС и с Регионалните управления по образование, за обмен на информация за подготвяните през лятната ваканция организирани екскурзии с деца. Ще бъдат извършвани проверки за техническа изправност на автобусите, с които те ще бъдат превозвани. С водачите на превозните средства ще бъдат провеждани инструктажи и проверки за недопускане управлението на автобуси под въздействие на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози.

Във всеки един от ваканционните месеци е заложено провеждането на специализирани полицейски операции с различна тематика. Те ще бъдат съобразени и с графика на специализираните акции, организирани от Европейската мрежа на службите на пътна полиция - TISPOL, за засилени проверки за спазване на скоростните режими. Вниманието на пътните полицаи ще бъде насочено за подпомагане на трафика към курортните комплекси. Ще бъдат изготвени писмени предупреждения към собствениците/управителите на фирми, осигуряващи атракции с търговска цел в курортните комплекси, за непредоставяне на моторни превозни средства на неправоспособни, включително на малолетни и непълнолетни.

При проверки по пътищата на страната пътните полицаи стриктно ще следят за използването на обезопасителни колани/каски от водачи и пътници на всички места в МПС, както и за обезопасителни/специални системи (столчета, седалки) при превозване на деца.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари