"Акт на терор". Журналисти, писатели, историци и преводачи защитиха задържан руски адвокат

0
Иван Павлов бе задържан в Москва на 30 април и обвинен в разгласяване на класифицирана информация във връзка с дело срещу бившия журналист Иван Сафронов
Иван Павлов бе задържан в Москва на 30 април и обвинен в разгласяване на класифицирана информация във връзка с дело срещу бившия журналист Иван Сафронов Снимка: Максим Блинов / РИА Новости

Над 80 руски журналисти, писатели, историци и преводачи оповестиха отворено писмо в подкрепа на правозащитния адвокат Иван Павлов, който беше задържан в Москва на 30 април и обвинен в разгласяване на класифицирана информация във връзка с дело срещу бившия журналист Иван Сафронов.

Преследването на Иван Павлов и изземването на негови поверителни съдебни документи е акт на терор, насочен не само към него, но и към цялата адвокатска общност“, се казва в отвореното писмо с уточнението, че чрез ареста на адвоката руските власти всъщност правят опит да до отстранят от делото срещу клиента му Сафронов, предава радио Свободна Европа.

Подписалите писмото представляват московския PEN клуб и местната Асоциация за свободно слово. 50-годишният Павлов е един от водещите руски адвокати по правата на човека и ръководител на фондацията за правна помощ „Екип 29“. По време на акцията на Федералната служба за сигурност (ФСБ) в петък бяха претърсени офиса на фондацията в Санкт Петербург, жилището на нейния IT специалист и дома на съпругата на Павлов.

Клиентът му Иван Сафронов е обвинен в държавна измяна и е в ареста от юли 2020 г. Властите твърдят, че той е дал класифицирана информация за продажбите на руско оръжие в Близкия изток на Чешката република, което бившият журналист отрича.

Адвокат Павлов представлява и Фонда за борба с корупцията (ФБК), създаден от затворения в трудов лагер опозиционен политик Алексей Навални. В момента руските власти искат да забранят организациятам, обявявайки я за "екстремистка".

Международната правозащитна организация Амнести Интернешънъл определи Павлов като "един от най-смелите адвокати в страната" и заяви, че задържането му е "пародия на справедливост".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари