Ако не видите тази оптична илюзия, може би страдате от шизофрения?!

2
Учените често използват оптичните илюзии, в които предметите се движат, като променят техния размер или цвят, за да разберат по-добре как работи нашият мозък
Учените често използват оптичните илюзии, в които предметите се движат, като променят техния размер или цвят, за да разберат по-добре как работи нашият мозък

Учените често използват оптичните илюзии, в които предметите се движат, като променят техния размер или цвят, за да разберат по-добре как работи нашият мозък.

Оптичните илюзии са впечатляващи поради способността им да изкривяват реалността така, че хората да виждат фалшив образ.

Но учените са открили доказателства, че една особена форма на оптична илюзия е напълно неефективна при хора, страдащи от шизофрения.

Илюзията,  представляваща куха маска, която здравите наблюдатели (или повечето) възприемат като изпъкнала, а не вдлъбната, не може да измами хората, страдащи от шизофрения. Те веднага ще разберат, че това е  вдлъбната маска.

Средностатистическият мозък възприема света чрез комбиниране на това, което вижда с очакванията, които вече има като опит. Изследователите Данаи Дима от  Medical School в Хановер и Джонатан Ройсер от UCL, изследвали мозъчната дейност на 16 здрави и 13 човека с шизофрения, докато им показвали снимки на такива маски.

„В нашия мозък се съхраняват различни спомени, като някакви модели, а всички те излизат на повърхността, когато видим, например, човек,“ каза  Дима.

Когато един здрав човек гледа картината, спомени от преди се свързват с това, което хората виждат. Такава силна връзка позволява на човек да възприема илюзията, макар да знае, че става дума точно за това – илюзия.

Но  при пациенти, страдащи от шизофрения, връзката не е толкова силна и те виждат картинката каквато  е, без  връзка с предишни спомени.

Източник: ДРУГИТЕ НОВИНИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари