АКФ: Защо материали срещу Борислав Сарафов се връщат на прокуратурата, която е под негово ръководство?

3
Антикорупционният фонд изпрати писмо до председателя на Върховния касационен съд
Антикорупционният фонд изпрати писмо до председателя на Върховния касационен съд Снимка: БГНЕС

Антикорупционният фонд изпрати писмо до председателя на Върховния касационен съд

Днес Антикорупционният фонд (АКФ) изпрати писмо до председателя на Върховния касационен съд във връзка с материали срещу Борислав Сарафов, които са върнати на прокуратурата, която е под негово ръководство.

Покрай предсрочното освобождаване на бившия главен прокурор Иван Гешев в прокуратурата се разрази безпрецедентно вътрешно противопоставяне, в рамките на което започнаха да валят взаимни директни или индиректни, преки или през трети лица, упреци между високопоставени прокурори в съпричастност с разкритите от АКФ криминални мрежи за влияние в правосъдието на Петьо Петров – Еврото и Мартин Божанов – Нотариуса.

Като елемент от тази картина, на 19.02.2024 г. от пресцентъра на държавното обвинение беше публикувано постановление на прокурор от Софийска градска прокуратура (СГП), в което подробно се описва хронологията на започнало на 29.05.2023 г. в Софийска районна прокуратура (СРП) разследване, насочено срещу Петьо Петров.

В постановлението се твърди, че образуването на делото е станало по директното устно разпореждане на Иван Гешев до вече подалата оставка ръководителка на СРП Невена Зартова. Тя трябвало да се самосезира по медийна публикация от предния ден, показваща вече широко обществено известна снимка от среща между Петьо Петров и Борислав Сарафов, тогава заместник-главен прокурор, сега и.ф. главен прокурор.

В хода на така започналото разследване, на 09.06.2023 г., прокурор от СРП изпратил материалите от него, заедно с „всички секретни материали и веществени доказателства“, на Върховния касационен съд, който е нормативно натоварен със задачата да получава сигнали за извършени престъпления от главния прокурор и неговите заместници по новоприетия механизъм за независимо разследване на главния прокурор и неговите заместници. Там била образувана съответната преписка.

Целта на настоящото писмо на АКФ до председателя на ВКС е да се разбере какво се е случило с въпросните материали.

В същото постановление се твърди, че „понастоящем същите (изпратените преди това всички секретни материали и ВД по преписката на СРП) са изпратени от ВКС на СГП по искане на наблюдаващия прокурор“.

Това буди сериозни притеснения как и защо тези материали са били върнати в прокуратурата, която в момента ревизира под ръководството на Борислав Сарафов действията си срещу самия него, извършени в последните дни под ръководството на Иван Гешев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    Читател
    Мисията на временно изпълняващ длъжността гл. прокурор е успешно завършена,което означава, че лицето може да си тръгва.Имам риторичен въпрос към управляващите ни.Толкова прости и наивни ли ви изглеждаме,след като зад дебелите зидове на кабинетите си вземате решения,които устройват само вас,погазвайки конституцията в която вие сте се клели,да служите честно единствено и само на своя народ и държава.
  • 6
    1
    нунчо
    Как защо да заличат следите както заличиха Барселонагейт,чувалите с пари ичекмеджетата
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари