АКФ: Буферният паркинг в Русе е схема "кон за кокошка"

3
Защо казусът “Дунав мост” прилича толкова много на ситуацията на “Капитан Андреево”
Защо казусът “Дунав мост” прилича толкова много на ситуацията на “Капитан Андреево”

Защо казусът “Дунав мост” прилича толкова много на ситуацията на “Капитан Андреево”

"През последните месеци се опитвам да обясня на аудиторията, че ние сме абсолютно независима организация, която е регистрирана по българските закони и всичко, което правим, финализираме с много внимателно проучване. Много голяма роля играят нашите юристи. Това ни различава от доста други организации". Това каза в предаването "Кой говори?" по Дарик Радио Бойко Станкушев, директор на Антикорупционния фонд (АКФ).

Водещият Георги Донков от своя страна отбеляза, че Антикорупционният фонд прави истински професионални юридически и икономически разследвания, които после се обличат в медийна опаковка, за да са по-достъпни за хората.

"Понякога даже опростяваме изразните средства, за да може наистина хората да разберат какво се случва", допълни Бойко Станкушев.

"Искаме да сме сигурни, че това, което пускаме, е 100% така. Това чисто в етическия аспект е най-важното нещо в занаята. Освен това, така си осигуряваме в една значима степен защита. Като ни вдигнат мерника и започнат да ни съдят, тогава сме защитени, защото дори не напълно обективният съд като гледа, гледа фактите и няма какво друго да каже, освен "да, така е, както е казал Антикорупционният фонд", посочи още Станкушев.

По думите му ефектът от тяхната работа е доста значителен за нашето общество, но институциите все още не могат да разберат, че им се подават сигнали, въз основа на които те могат да се самосезират.

Дунав мост – защо казусът прилича толкова много на ситуацията на "Капитан Андреево"?

"На "Капитан Андреево" имаше няколко проблематични практики. Това, което до момента излезе относно Дунав мост, е че община Русе има проблем с тежкотоварния трафик, той тормози града, задръства го. С една кауза кметската администрация тръгва напред, но реализацията е много лоша, от една страна от гледна точка на защита на обществения интерес, и на второ място, защото дава възможност за нелоялна конкуренция, за монопол, и дава възможност едни лица, които не са представители на държавни и общински институции, да осъществяват един опосреден, но за външните хора видим като държавен контрол", обясни Лора Георгиева, старши правен експерт в АКФ.

"Става въпрос за 114 дка и половина общински имот, който се намира много близо до моста и общината казва "ето този имот го даваме да се построи паркинг на него", само че не възлага строеж на паркинг, а учредява право на строеж. Защо това е лошо? По много причини – на първо място самата процедура за възлагане е проведена в летния сезон. Подават оферти само две фирми, едната от които е IBTT, която оперира паркинга на "Капитан Андреево", която предлага цена 50 лв. над минималната тръжна цена, дадена от общината, и едно чисто ново дружество, учредено два дни преди крайния срок, което предлага 200 хил. лв. над цената и печели. Това само по себе си е проблематично, защото те не са извършили никакъв анализ, нямат обяснение как са определили тази цена, нямат и обяснение защо са взели новосъздадено дружество, буквално 2 дни преди срока. Това не противоречи на закона, но там освен писаните параграфи, алинеи, членове, има едни неща, които се казват общи принципи, критерии, които са проведени, конструкции – една от тях е грижа на добрия стопанин за неговата работа", коментира още Лора Георгиева.

"Те са сключили един лош договор, който им дава големи възможности. Те са тези, които могат да определят клаузите на договора. Още повече, ако излезем от конкретните клаузи, реално няма такъв тип договор в най-нормалния случай. Защитени са най-вече правата на изпълнителя, а не на възложителя. Конструкцията на учредяване право на строеж по дефиниция лишава дотогавашния собственик от контрол върху имота", посочи още тя.

"Това е схема кон за кокошка", коментира от своя страна Бойко Станкушев.

"Те като община дават 115 дка на абсолютно неизвестен субект. Сметката показва, в най-оптимистичния случай за кмета на Русе и общинския съвет, че разликата е минимум 20 пъти – тоест някой инвестира 1 лев, а взима 20. И това става всяка милисекунда. Кой е ощетен? Данъкоплатците в община Русе", каза още директорът на АКФ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    20
    Спас
    Когато търсиш стотици последователи е нужно само да хвърлиш една медийна бомба. Това НПО си търси субсидии и спонсори, а същевременно бълва само обвинения без анализ и изследвания. Русе искаше решение получи го. Иска летище, получи го. Ако имаше нещо нередно до сега да има заведени дела. Ама политиката е това.. олигофрения.
  • 1
    19
    1234
    Как ще дадеш такъв пай в частни ръце? След като инвестицията е толкова нищожна за възможностите на общината, защо не го направи тя? Къде са 600000 лв. годишно от наем, къде са 15 млн. лева от такси? Това , ако не е обслужване на корпоративен интерес за сметка на обществения такъв ...
  • 1
    18
    До "????"
    Уважеми ???? Елементарна истина е, че в управленските похвати, дори тези за най-ниско управленско ниво, не може да потушаваш една криза с отваряне на друга, съвсем нова. Тук става въпрос не за ниско управленско ниво, а за градоначалник на все още многохиляден град. Ако г-н Пенчо няма тези качества, просто да се оттегли, не да се натяга за още мандати, та белким се научи как да упралвява.
  • 5
    17
    niko
    Кръстиникът на мафията Таки, спонсорира Пенчо Милков.
  • 9
    16
    Валентин
    МВР и ДАНС да започнат разследване срещу местния дерибей Пенчо Милков.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари