АКФ: Анонимен свидетел срещу Борислав Сарафов е получил заплашително писмо

0
Според свидетеля, това показва, че самоличността му е била разкрита, като той е отправил запитване до различни институции как се е стигнало до това разкриване
Според свидетеля, това показва, че самоличността му е била разкрита, като той е отправил запитване до различни институции как се е стигнало до това разкриване Снимка: БГНЕС

Според свидетеля, това показва, че самоличността му е била разкрита, като той е отправил запитване до различни институции как се е стигнало до това разкриване

Един от защитените анонимни свидетели по преписката срещу Борислав Сарафов е получил заплашително писмо докато материалите са се намирали във Върховния касационен съд.

Това става ясно от отговор на ВКС до Антикорупционния фонд (АКФ) за съдбата на материалите срещу тогавашния заместник на главния прокурор Борислав Сарафов.

Миналата седмица АКФ изпрати запитване до ВКС за съдбата на веществените доказателства и класифицирани материали, изпратени от прокурор при Софийска районна прокуратура (СРП) заради констатацията, че обосновават необходимостта от започване на разследване срещу Сарафов.

Администрирането на веществените доказателства и секретни материали в този случай е поредното притеснително обстоятелство около разследванията на предполагаемите престъпни мрежи на Петьо Петров – Еврото и Мартин Божанов – Нотариуса за криминално влияние в правосъдието“, коментира Андрей Янкулов, старши правен експерт в Антикорупционния фонд.

Хронологията

През юни 2023 г. СРП изпраща на ВКС материали от досъдебното производство на ГДБОП по преписка, образувана за разследване на престъпна деятелност на Петьо Петров – Еврото, в рамките на което се събират доказателства, касаещи и Борислав Сарафов. Във ВКС е образувана съответна преписка от компетентността на специалния прокурор, разследващ главния прокурор и неговите заместници.

През юли 2023 г. съдия Даниела Талева от Софийски градски съд е определена за прокурор по разследването на главния прокурор и неговите заместници, но е назначена от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет едва през октомври 2023 г. Така прокурор Талева встъпва в длъжност едва пет месеца след избора си, посочват от АКФ.

През това време наблюдаващият прокурор в Софийска градска прокуратура Йордан Петров изисква всички материали по делото срещу Петьо Петров от ВКС с мотива, че липсата им пречи за изясняване на обективната истина по ръководеното от него разследване.

С разпореждане на ръководителя на Наказателната колегия на ВКС Лада Паунова веществените доказателства и секретните материали са изпратени на СГП с мотива, че към момента липсва назначен специален прокурор, а материалите не съдържат доказателства, касаещи само Борислав Сарафов.

От отговора на ВКС още става ясно, че един от защитените анонимни свидетели по наказателното производство е получил заплашително писмо, след като материалите са получени от Върховния касационен съд. Според свидетеля, това показва, че самоличността му е била разкрита, като той е отправил запитване до различни институции как се е стигнало до това разкриване.

Запитването на свидетеля задвижва проверка на обработването на класифицираните материали във ВКС, която заключава, че единственото лице, което се е запознавало със съдържанието им, е бил прокурор Йордан Петров от СГП.

Разпореждането с тези доказателствени материали би трябвало да е единствено от компетентността на специалния прокурор. В случая обаче, първо, до секретните материали е даден достъп на прокурор от СГП още докато са се намирали във ВКС, а впоследствие всички веществени доказателства и секретни материали са върнати от ВКС в прокуратурата“, коментира Андрей Янкулов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари