Академик Петрунов: Предстои ни епидемията на младите хора

0
Според него ваксините намаляват тежестта на заболяването и предотвратяват смъртните случаи
Според него ваксините намаляват тежестта на заболяването и предотвратяват смъртните случаи Видео: NOVA

"На здравната система няма да и е леко с новия вариант на коронавируса Омикрон"

Това каза в студиото на „Здравей, България” по NOVA имунологът и алерголог акад. Богдан Петрунов. По думите му най-натоварени ще бъдат личните лекари.

„Общопрактикуващите лекари ще бъдат най-натоварени в случая. Хората се обръщат веднага към тях за помощ. Като прибавим към това и започналото бавно развитие на грипната епидемия - никак няма да е леко на здравната система”, уточни той.

Акад. Петрунов посочи, че все още няма сериозни данни за начина на протичане на Омикрон. „Засега знаем, че заболяването протича по-леко, но той е много по-инфекциозен. Вирусът се разпространява бързо и обхваща много повече хора за кратко време”, поясни специалистът.

Имунологът се обяви за стимулиране на масовата имунизация. „Вече има достатъчно данни, че имунизацията с наличните ваксини води до значително намаляване на случаите и на Омикрон инфекцията. Тези ваксини действат по-слабо към новия вариант, но действат до такава степен, че да предотвратят силното му разпространение”, коментира той.

Алергологът припомни и двете основни функции на ваксините срещу COVID-19: „Да намалят тежестта на заболяването и да предотвратят смъртните случаи”, каза акад. Петрунов и посочи необходимостта от поставянето на бустерна доза.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари