Академик д-р Петър Иванов: Топим се с 9 души на час

2
3 милиона роми през 2050 година и само 800 000 българи е прогнозата на психолога
3 милиона роми през 2050 година и само 800 000 българи е прогнозата на психолога

Социалният психолог акад. д-р Петър Иванов е роден и живее в Русе.

Той е един от основателите и пръв ръководител на катедра "Психология" във ВТУ "Св. Кирил и Методий" и във Варненския свободен университет. Директор е на Демографския институт към БАНИ. Автор е на много книги и учебници, научни статии, издадени у нас и в чужбина. Ръководител на около 30 национални изследвания и проекти.

Представяме ви едно интервю с акедемика, взето от Калин Каменов в Dir.bg:

- Академик Иванов, вие сте директор на Демографския институт към БАНИ. Какво показват последните данни от изследванията у нас. В каква посока се движим?

- Данните са два типа - официални и неофициални. Официалните данни са от Националния статистически институт. Това може да се види на сайта им. Смъртността в България за 2017-а е 15, 5 промила. Това означава, че на 1000 души 15, 5 умират всяка година. Този показател ни изпраща автоматически на първо място в света по смъртност. След нас е Румъния.

- Показателят при тях е...

- В Румъния смъртността е 14,1 промила. Доста под нас. Искам ясно да кажа, че България всъщност е не само европейски, но и световен шампион по смъртност. На първо място сме в света сред 230 страни. Далеч след нас са Сирия (където има война), Афганистан, Лесото, Свазиленд (там 25% от жителите са болни от СПИН) и др.

- Към коя дата е тази справка?

- Информацията е качена е на сайта на статистиката. Това е от преди два месеца. И интересното е това, че увеличението на смъртността у нас съвпада с управлението на ГЕРБ. През 2009 година имаме 14,8 промила, стават 14,9, след това 15, после 15,2 и сега 15,5. Увеличението е трайно и както е тръгнало нямам представа къде ще стигне.

- Как стоят нещата с раждаемостта?

- Раждаемостта намалява. През 2010-а раждаемостта в България е 10 промила. На 1000 души се раждат 10 деца. За 2017-а статистиката отчита 9 промила. Имаме 10% намаление. Любопитното при тези два показателя - смъртност и раждаемост, е следното. През 2017-а се раждат 60 000 деца. Умират 110 000 души. Имаме 50 000 души разлика в минус. По този показател също сме на първо място в света. За намаляването на населението има и още един показател. Това е миграцията. Според Демографския институт, на който съм директор, годишно България напускат поне 30 000 души. Като прибавим към тях и 50 000 души отрицателен прираст... Ето това е състоянието на България в момента. 80 000 намалява България на година. Това прави 220 души на ден или 9 души на час.

Да поясня. Всеки ден намаляваме с 220 души или 9 души на час. Това намаление в действителност е минус 13 етнически българи и плюс 4 цигани (-9 = -13+4), т.е. етническите българите намаляват с 13 и стават малцинство, а циганите се увеличават с 4 и стават мнозинство. Значи етническите българи намаляват и изчезват, а циганите се увеличават всеки час с 4 души. И това общо прави, че населението на България - цигани и българи, намалява с 9 души. България се обезбългарява и се циганизира. Това е положението. След време българите ще сме малцинство, а циганите мнозинство. Ако темповете, за които говоря, се запазят, българите изчезваме. Когато циганите станат мнозинство, те ще продължат да се увеличават. За разлика от българите, които сега сме мнозинство, но изчезваме. По наши сметки към 2050-а циганите ще бъдат около 3 милиона, а българите около 0,8 милиона.

Да кажа само, че циганите сега са около 1,5 млн. души. За мен проблемът с 15,5 промила смъртност е страшен и нямам представа кой може да го реши. В света хората растат като население. Според ООН към 2050-а населението на България ще е намаляло с около 27,5%. И пак от отчет на ООН се вижда, че населението намалява в бившите комунистически страни. В докладите може да се види, че от тези 235 страни само 35 страни намаляват като хора. В другите страни има ръст на населението. Интересно е, че в топ 20 на най-намаляващите страни са все бивши социалистически страни - България, Латвия, Литва, Русия и т.н. Има само две страни, които също намаляват, но не са соц - Япония и Португалия. И в Германия е зле положението. Германия ги тегли назад това, че се обедини с ГДР.

Много интересно е това, че населението в бившите социалистически страни намалява. Ако си мислите, че ние сега не сме посткомунистическа страна, се лъжете. Сега ни управляват децата на бившата номенклатура. Агентите на Държавна сигурност са навсякъде. Даже имаме вицепремиер, който е бил агент на ДС. Ние сме посткомунистическа държава и няма как да не сме в демографска криза. И друг интересен момент. Смъртността в страната е интересно да се види. В София умирате по-малко. Във Видин смъртността е 22 промила. Детската смъртност също е с огромна регионална несправедливост. По национална статистика се води 6,4 промила детска смъртност, а в сайта на ЦРУ числото е 8,7 промила.

В София детската смъртност е 2,5 промила. В Добрич обаче детската смъртност е 12,9 промила. Шест пъти повече от София. В Сливен е 12,3 промила. В добричкия край детската смъртност е 20 промила. В София, пак казвам, е 2 промила. В Стара Загора е 23,8 промила. И какво излиза. България умира, а населението се мести в София. Столицата засмуква всичко, което може да се движи. Значи всички ще се съберат в София и останалата територия на страната ще е безлюдна. И какво ще стане. Някой ще дойде да я насели. И той идва.

- Можем ли да кажем нещо по-добро за раждаемостта. Има ли някаква положителна тенденция...

- През 2010-а раждаемостта е 10 промила. През 2017-а е 9 промила. През 2017-а в София обаче е 10,3 промила. Много раждате в София. И това е така, защото получавате 2-3 пъти повече пари. В София също така ползвате и всички облаги на чиновниците. 13% от работоспособното население у нас работи в държавни институции. Тези институции са изключително раздути. Те се помещават в 2402 сгради. Това го има в доклад. Има 559 министерски структури, а хората в тях имат 457 967 телефона. И там работят само близки на управляващите. И най-вече софиянци.

Всеки втори софиянец работи на държавна служба и него го издържа цялото останало население. Плаща му и осигуровките. Водят се официално 132 400 чиновници. В същото време се казва, че за целите на администрацията се плащат активни 457 967 телефона. Значи ние, данъкоплатците, плащаме близо половин милион номера на администрацията. Чиновниците не са 132 400, а са повече. Давам пример. Ето, да вземем БАН. БАН не влиза в централната администрация. В БАН има 10 000 души, които никой не знае какво правят.

Има 51 института - 9 са биологически, имат институт за изследване на знанието. 300 души, господине, изследват знанието... И аз не знам какво му изследват на това знание. Науката е откриване на закономерности. А бившият председател на БАН преди дни се показа по телевизията и гордо обясняваше как правели мини за взривяване на кораби. Това наука ли е? И се хвали, че като гръмне мината, корабът ставал на трески. Говоря за бившия шеф на БАН Воденичаров. Най-големият академик. През 2008 година по едно постановление на Станишев всеки академик в БАН вече получава пожизнено върху всичките си доходи - заплата, хонорари, пенсия, пари от проекти и т.н., по една депутатска заплата.

Така плащаме пари не само на 240 депутати, а и на хора, които нищо не правят. Тези 10 000 души в БАН даже не ходят на работа, защото нямат работни места. В БАН работеше Владко Тодоров Живков, там работи Лъчезар Гришов Филипов - изследва космоса. Не ми се говори. Така че тези хора също са натрупани там. Има Съвети, има Агенции... Националната Агенция морска администрация би трябвало да е във Варна. В София си нямате море, нали така. Но Морска администрация е в София и ползва 22 сгради. Националната агенция по рибарство също не би трябвало да е в София, защото там не ловите риба. Тя е разположена в 27 сгради. И работят в двете дружества стотици софиянци и пушек се вдига. НАП са разположени в 61 сгради. Агенцията по вписванията има 140 сгради. Това го пише в доклада на Министерски съвет за сградния фонд на централната администрация. Националната агенция по заетостта е разположена в 266 сгради. Нямам думи.

- Има ли решение на проблема с демографската криза. Можем ли да черпим опит?

- Не виждам такова решение, ако не се вземат спешни мерки. С Валери Симеонов вицепремиер по демографията и Султанка Петрова, която по образование е начална учителка, всъщност учителка в детска градина, няма как да се реши този въпрос. Няма го научния капацитет. В Демографския институт сме издали 7 книги по темата за загиването на българската нация. Там има доклади на знаменити професори, които наистина се занимават с проблема. Проф. Петър Славейков, декан на Софийския университет, Димитър Аркадиев от университета във Велико Търново, проф. Трендафил Митев от УНСС, проф. Никола Алтънков от Калифорнийския университет и др. Националната стратегия за демографската криза се направи от БАН и се сринахме още повече.

Така при първия кабинет на Борисов ние се качихме на първо място по смъртност в света. Благодарение на тази стратегия. Сега я актуализираха с луди пари. Изследвания за 500 млн. лева, за 800 млн. лева... Ако ви кажа какви изследвания правят в БАН, ще ви падне шапката. Хората, които правят тези изследвания, се водят научни ръководители. Има там една госпожица, любимка на управляващите, която е психотерапевт и няма нито една публикация за демография. Нищо не разбира от демография. Там хората нищо не разбират от нищо.

Просто ходят на работа и взимат заплати. Националната стратегия за демографско развитие, която я актуализираха, е толкова тъпа, толкова е..., че чак не ми се приказва. Има 6 приоритета. Последният приоритет е "ограничаване на териториалните диспропорции". И там има задача, финансирана с милиони, за "сплотени градски центрове". Как става това, нямам представа. И ако трябва да кажем нещо оптимистично, това е да вземем примери. В Полша, в Русия, в Унгария взеха различни мерки. В Полша отделиха 1,2% от Брутния вътрешен продукт, което са около 10 милиарда евро. У нас са нужни около 2 милиарда лева на година.

Трябва да се дават 60-70 хиляди лева за трето дете от образовани, напишете го с големи букви ОБРАЗОВАНИ, родители. Не да стимулираме циганите да смучат социалната система. Путин даде матерински капитал за трето дете. Даде им и невероятни преференции при кредити за жилище. В Полша имат вече 46 000 души прираст. Ние всяка година намаляваме, а циганите се увеличават. Ние в най-скоро време ще станем циганска държава. Казвам това с най-голямо положително отношение към братята роми. Дано, когато те станат повече, да решат проблемите на държавата.

Източник: Dir.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари