АИКБ се обяви против проектозакона за горивата

0
Становища и предложения на браншови организации и търговци от множество икономически дейности, чиито законни интереси ще бъдат неоснователно засегнатиот приетия на първо гласуване в пленарна зала Законопроект
Становища и предложения на браншови организации и търговци от множество икономически дейности, чиито законни интереси ще бъдат неоснователно засегнатиот приетия на първо гласуване в пленарна зала Законопроект Снимка: pronewsdobrich

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) изрази недоволството си от гласувания на първо четене Законопроект за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход.

Работодателската организация е изпратила писмо до председателя на комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата при 44-то народно събрание на Емил Димитров и до председателя на парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм Петър Кънев. В него се изразява недоволството на членовете на АИКБ - браншови организации и търговци от множество икономически дейности, чиито законни интереси ще бъдат неоснователно засегнати от приетия на първо гласуване в пленарна зала законопроект.

Според работодателите от тази организация искат въвеждане на скала за уставния капитал на търговците на горива, а за фирмите, за които това не се изисква тя да се отнася за активите им и така да се да предостави на лицата, опериращи с по-малки обеми, възможност да продължат да осъществяват дейността си.

От АИКБ смятат още, че посоченото изискване за обема на резервоарите и складовете от съответно 100 куб. м и 1000 куб. м е прекалено ограничаващо и стеснява кръгът на лицата, работещи в сектора сега. Дейността би могла да се осъществява и с резервоари с по-малък обем и пак да не ощетява държавния бюджет по никакъв начин, защото има всички измервателни уреди, връзка с НАП и всичко необходимо за покриване на законовите изисквания, пише в писмото до председателите на двете парламентарни комисии.

От работодателската организация се обявяват и против искането на банкови гаранции от дребните търговци на горива, защото съобразно другите разпоредби в закона, не е нужно гаранцията да бъде в такъв голям размер, предвид това, че фискът винаги може да удовлетвори вземането си и по други начини. Банковите гаранции са финансов продукт, чиято цена търговците ще се наложи да калкулират в себестойността на продаваните стоки и съответно ще доведе до завишаването на цените за крайните потребители. Още повече, че същата дейност вече е обезпечена с гаранция по чл. 176в от Закон за данък върху добавената стойност.

Друго искане за промяна в гласувания законопроект касае издаването или отказ за вписване в регистъра на търговците на горива. От АИКБ искат, след като всички предишни стъпки от процеса по вписване в регистъра и издаване на удостоверение на лицата са ограничени от времеви срок е редно и за последната, в която министърът или оправомощено от него лице - заместник-министър завършва процедурата, да има срок. В противен случай липсата на срок създава предпоставки за злоупотреби и корупция, подчертават от работодателската организация.

От работодателската организация са и против изискването бензиностанция да не може да се разполага на разстояние по-малко от 100 метра от вътрешен обект, защото вече работещи законно обекти ще трябва да бъдат затворени. Това противоречи на записаните в конституцията гаранции за правото на собственост и на свободна стопанска инициатива, смятат от АИКБ.

Иска се още и да се заличи записаната забрана за зареждане на гориво на пътни превозни средства или извънпътна техника или механизация от мобилни бензиностанции, други пътни превозни средства, преместваеми обекти или подвижни съоръжения, с изключение на зареждането от вътрешен обект за собствени нужди, като и зареждането за собствено потребление с използване на максимум един съд с вместимост до 20 литра. В мотивите срещу този гласуван вече на първо четене текст се добавя, че въпросните субекти вече са закупили горивото легално и са платили за него съответните дължими на хазната суми.

Когато от бензиностанция, оборудвана с всички законово изискуеми средства за измерване и регистриране на продажбите - нивомерни системи и системи с фискални памети, се продават количества гориво, не съществува опасност да бъде ощетен държавния бюджет. Продажбата се регистрира надлежно и за нея се внасят всички дължими данъци. Затова е нецелесъобразно и законово неоправдано, да не може на бензиностанция лице да натовари дори 2000 л в транспортно средство, което отговаря на разпоредбите за превоз на товари по ADR, след като горивото на практика ще бъде закупено с фискален бон и продажбата ще бъде надлежно регистрирана от системите на НАП. Съвременните земеделски машини събират в резервоарите си над 1200 л гориво. Дали ще бъде продадено директно в резервоар на комбайн това количество от бензиностанцията или ще бъде натоварено на превозно средство (в съответствие с ADR) няма финансово отражение върху бюджета –продажбата е извършена при еднакъв фискален резултат, а дължимия налог е внесен, пише в писмото на АИКБ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари