Айфеловата кула празнува рожден ден!

0
На днешния ден през 1889 година един от най-известните паметници в света - Айфеловата кула в Париж, е официално открита и осветена
На днешния ден през 1889 година един от най-известните паметници в света - Айфеловата кула в Париж, е официално открита и осветена

На днешния ден през 1889 година един от най-известните паметници в света - Айфеловата кула в Париж, е официално открита и осветена.

Густав Айфел завежда група правителствени личности на обиколка. По това време асансьорите не работят и изкачването става пеша.

Повечето представители остават на долните нива, но една малка група стига върха, където поставят трибагреника на Франция. Процедурата е придружена от 25 залпа, изстреляни от по-долното ниво, пише Марица.

Кулата е висока 324 метра, което е приблизително колкото 81-етажна сграда. Издига се в северозападния край на парка „Марсово поле“ край река Сена.

Построена е от Густав Айфел и неговия екип като входна арка на Световното изложение в Париж от 1889 г. Първоначално е наречена просто „300-метровата кула“. Тя е най-високото съоръжение в Париж и най-посещаваният срещу заплащане архитектурен паметник в света, изкачвана ежегодно от милиони посетители. Кулата има три нива, достъпни за посетители, до които може да се стигне с асансьор.

Изкачването до първите две нива е възможно и по стълбища, които имат над 300 стъпала. До най-високото ниво може да се стигне само с асансьор. На долните две нива са разположени и луксозни ресторанти. В миналото е използвана за много научни експерименти, днес служи като предавател на радио и телевизионни програми.

Любопитен факт е, че творческата интелигенция на Франция е възмутена от дръзкия проект на Густав Айфел и се опитва да спре строителството от самото начало. Сред противниците са Ги дьо Мопасан, Александър Дюма-син, Шарл Гарние и Франсоа Копе.

Въпреки това по-късно Ги дьо Мопасан редовно обядва в ресторанта на първия етаж. На въпроса защо го прави, след като не му харесва кулата, той отговаря: „Това е единственото място в целия огромен Париж, откъдето тя не може да се види“.

Източник: Марица
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари