Агнешкото от Великден, отива на масата за Гергьовден

0
Търговците прилагат трикове, с които повмирисаните агнета да имат вид на прясно заклани
Търговците прилагат трикове, с които повмирисаните агнета да имат вид на прясно заклани

Агнешкото от Великден отива за празничната софра на Гергьовден.

Килограми месо са останали неизкупени от най-големия християнски празник. Залежалата продукция обаче върви на изключително завишени цени - кило агнешки бут удари 17 лева преди 6 май, съобщава „Всеки ден".

За да не бъдат преметнати потребителите, от Национална овцевъдна асоциация алармират, че замразено българско месо няма. Председателят й Бисер Чилингиров разказа, че е напълно възможно търговци да фалшифицират етикетите на внесените от Нова Зеландия и Румъния агнета с български, за да могат да се продават.

Спецът изрази съжаление, че много от закланите животни не са били изкупени поради ударния внос от северната ни съседка. „Между 5-6 лева е месото от фермата живо тегло, а килограм заклано е между 12-14 лева", посочи Чилингиров.

Новозеландските трупове се продават на 8-9 лева, румънските също, но в магазина удрят между 15 и 17 лева за килограм, като при това са замразени.

А за да не се превърнат клиентите в лапни шарани за търговците, трябва да знаят, че истинското агнешко има прясна коричка, на цвят месото е от бледо розово до розово. Залежалото е тъмно, мазнината от него е жълта.

Търговците обаче прилагат редица трикове, с които повмирисаните агнета да имат вид на прясно заклани. Прекупвачите и дори продавачите ги освежават на цвят и аромат чрез масажи и водни процедури, разкриват запознати като добавят, че се разбърква оцет със сол и се втрива в месото, след което се измива обилно със студена вода. Така от сиво, месото става пак розово и не смърди на развалено.

Затова и Чилингиров посъветва готвещите се за гергьовския празник, които още не са напазарували, да предпочетат българското.

Да не посягаме на по-евтините продукти, защото по-скъпо след това излиза лечението в болницата", коментира той.

Потребителите трябва да внимават да не им пробутат за агнешко и огромните шилета над 17 килограма. Които не би трябвало да се продават над 10 лева за килограм. „Ако ви продават шилешко - пазарете се за цената", посъветваха още от бранша.

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари