Агенция "Митници" проверява български дружества за заобикаляне на санкциите срещу Русия

0
Дружествата са включени в списък, предоставен от ЕК
Дружествата са включени в списък, предоставен от ЕК Снимка: БГНЕС

Дружествата са включени в списък, предоставен от ЕК

Предлагаме да се инициира канал за директен обмен на информация между страните членки на ЕС и трети държави с цел събиране на надеждни доказателства за заобикаляне на санкциите, наложени на Русия във връзка с войната в Украйна. Това заяви директорът на Агенция "Митници" Павел Тонев по време на 105-ото заседание на Групата по митническа политика към ГД "Данъчно облагане и митнически съюз" (DG TAXUD), което се проведе в Брюксел, съобщава агенция "Митници".

Доказването на заобикалянето на санкциите изисква ангажираност и от трети държави, участващи в търговската верига за доставки, което към момента не е достатъчно ефективно, каза Тонев. Той коментира още, че българската митническа администрация оценява високо работата на Координационната група по прилагане на санкциите. Към момента се анализира с оглед възможно потенциално заобикаляне на санкциите дейността на определени български дружества, включени в предоставения от ЕК списък от над 21 хиляди дружества с повишен риск.

"По отношение на стоките с висок приоритет и тези от висок икономически интерес за Русия е създадена организация за недопускане на заобикалянето на санкциите, основно чрез рискови профили", допълни директорът на Агенция "Митници".

На заседанието беше представена актуална информация от ЕК относно 11-ти и 12-ти пакет санкции срещу Русия и работата на Контактна група по санкциите относно мониторинга на заобикалянето на мерките.

Коментирано беше и развитието на Механизма за корекция на въглеродните емисии, отнасящо се до митниците, както и реформата на Световната митническа организация (СМО).

На заседанието беше представен и доклад относно първата среща на групата за Европейски пристанищен алианс и бяха обсъдени следващите стъпки по неговото изграждане. Сдружението се създава с цел повишаване на ефективността, уеднаквяване на механизма за реакция и засилване на координация между държавите членки на ЕС в борбата с трафика на наркотици и организираната престъпност.

Групата по митническа политика към ГД "Данъчно облагане и митнически съюз" (DG TAXUD) заседава два пъти годишно, като участниците в нея - ръководители на митнически администрации от държавите членки от една страна, и Европейската комисия от друга, обсъждат стратегически въпроси за развитието на митническия съюз.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари