Адвокат уличи властта в инквизиция

0
Иванчева и Петрова са събличани голи при всяко извеждане и вкарване в ареста, твърди Ирен Савова
Иванчева и Петрова са събличани голи при всяко извеждане и вкарване в ареста, твърди Ирен Савова Видео: NOVA

Бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова са подлагани на изключителна жестокост в следствения арест, алармира адвокат Ирен Савова. 

По NOVA тя разказа за жестокото отношение към подсъдимите, които са задържани вече седем месеца по обвинение, че са взели подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин. Според Савова, която защитава Петрова, при всяко влизане и излизане от ареста двете биват събличани голи за претърсване.

Това, което се случва, е една изключителна жестокост, която се съпровожда от самото начало. На всяко влизане и излизане от ареста те биват събличани чисто голи, за да бъдат проверявани дали в себе си носят нещо, или не. Към тях се отнасят по един безобразен начин“, заяви адвокатката.

Това не е първият път, когато защитници или обвиняеми говорят за подобно отношение. През септември Иванчева заяви пред съда. “Наскоро отказахме поредния гол обиск с клякане". Тогава тя разказа, че е написала декларация до правосъдния министър, че отказва да се подчинява на този обиск, защото го счита за унизителен. Според адвокат Савова обаче тази практика продължава. 

"Тяхната гражданска смърт е произнесена още при задържането им. Цялата държавна принуда е впрегната, за да се доказва на обществото, че те са извършили престъпление. Нито здравословно, нито граждански те могат да се върнат в граждански оборот. Те са обречени", каза защитничката и описа килията на Иванчева и Петрова - два на три метра, която споделя обща тоалетна със съседната килия. "Тя се освобождава и не е невъзможно да се озова в нея", демонстрира черен хумор адвокатката, която стана обект на злонамерена атака - пред кантората и жилището й били разлепени нейни некролози. Много е вероятно атаката срещу нея да е заради това дело. Иначе тя беше избрана от правителството да го представлява по процесите му срещу Симеон Сакскобургготски за царските имоти.

За нечовешко отношение разказаха във "Фейсбук" и приятели на Петрова. Според тях при нейно прилошаване наскоро затворническите власти не са разрешили да й бъде оказана спешна помощ, а са посъветвали близките й да й купят сироп за кашлица.

Всички тези твърдения не отговарят на истината, казаха в отговор от правосъдното министерство, след като „Сега“ ги попита как е възможно такова нечовешко отношение. От пресцентъра на Цецка Цачева признаха, че всеки път на арестантките се прави обиск, защото така предвиждал Законът за изпълнение на наказанията. Арестантите обаче не се събличали, а се проверявали с метал детектор, правел се и „външен контрол“ на дрехите им, без да бъдат пипани. Проверките се правели винаги от жени.

През лятото стана голям скандал, тъй като Иванчева бе водена за изследвания до болница, закопчана с белезници. След общественото възмущение от правосъдното министерство обещаха да променят инструкцията си за конвоиране.

Условията в следствения арест са изключително лоши, заяви за пореден път Иванчева пред съда във вторник. Тя обясни, че там е постоянно тъмно. Подсъдимата показа на съдията две пожълтели краставици. „Ето какво става със зеленчуците поради липсата на светлина. Същото става и с нас“, заяви тя. В залата бе донесена и мръсна кофичка от кисело мляко, пълна с макарони. Според бившия пиар на общината Петър Кърджилов това е закуската на Петрова.

Прокуратурата реши да се презастрахова и поиска на Иванчева и Петрова да се забрани да излизат от страната. Мярката е комична на фона на ареста, в който са задържани. Според прокуратурата обаче тя е наложителна, тъй като двете вече са освободени под домашен арест, нищо, че няма окончателно произнасяне. Чака се втората инстанция, която вече спря незабавното предварително изпълнение, постановено от съдията Иво Хинов миналата седмица. Той моментално стана обект на агресия в медиите, които са лоялни на управляващите. "Прокуратурата усеща необходимостта да се промени мярката с оглед здравословното й състояние“, заяви адвокатът на Иванчева Димитър Марковски. „Иванчева не планира задгранични пътувания, нейната мечта е да може сама да си отваря прозореца“, заяви другият й защитник Теодора Гинчева. Знаково беше, че прокуратурата не поиска забрана за излизане в чужбина на обвиняемия като посредник на подкупа Петко Дюлгеров. Той отдавна е под домашен арест.

Жaлĸи бяxa cвидeтeлcĸитe пoĸaзaния нa Baĸлин, тoвa бeшe изĸлючитeлнo жaлĸa paбoтa, мoжe дa cи гo пpeдcтaвитe Baĸлин, ĸoйтo влизa в cъдeбнo зaceдaниe cъc зaпиcĸи – нeщo, ĸoeтo мy e зaпиcaнo и тoй тpябвa caмo дa гo изpeцитиpa. Бeшe мъĸa зa вcичĸи ни дa cлyшaмe измъчeнитe oбяcнeния нa Baĸлин, ĸoйтo зaпoчнa нeпpeĸъcнaтo дa ce oбъpĸвa зa дaти и cъбития“, заяви Савова пред bTV.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари