Адвокат по делото КТБ е обвинен за пране на пари

0
Адвокатът на Цветан Василев е посочен като тартор на престъпната група
Адвокатът на Цветан Василев е посочен като тартор на престъпната група Снимка: Булфото

Адвокатът на банкера Цветан Василев и на собственика на оръжейния завод "Емко" Емилиян Гебрев – Лазар Карадалиев е бил обвинен като ръководител на престъпна група за пране на пари, съобщи Mediapool.

Обвинения са му повдигнати на 20 декември миналата година, ден, след като специализираната прокуратура започна претърсвания в офиси и домове на адвокати от неговата кантора. Заради тази акция от Висшия адвокатски съвет излязоха с декларация, а адвокати обявиха в петък, че готвят протест, защото прокуратурата е извършила обиските в нарушение на закона и се е опитала да изземва кореспонденция с клиенти на въпросната кантора.

Карадалиев е обвинен заедно с бизнесмена Гебрев. Според разследващите двамата са ръководили престъпна група за пране на пари. Всъщност делото е старо, води се още от 2017 г. По това разследване Гебрев бе обвиняем за източване на завода. Делото започна точно когато Гебрев влезе в конфликт с депутата от ДПС Делян Пеевски заради съмнения, че последният се опитва да придобие оръжейния завод "Дунарит" в Русе. Сега обаче прокуратурата е променила обвинението и вместо за източване, обвиненията са за пране на пари.

Решението на Карадалиев да бъдат повдигнати обвинения всъщност го лишава от възможността да защитава Гебрев. По сходен начин от делото са били "премахнати" още двама адвокати от кантората му. Те са разпитани като свидетели по разследването и също не могат да бъдат защитници на бизнесмена. Обвиняеми са около 10 души, част от които са шефове на търговски дружества. Според запознати все още няма подробности за обвинението за пране на пари. В случая прокуратурата трябва да докаже, че става дума за средства с престъпен произход, които след това са били изпрани. Не е ясно обаче от какво престъпление са придобити парите.

Това не е първото обвинение на Карадалиев. Миналата година той бе обвинен, че се е опитал да "профилактира" свидетел по делото за източването на КТБ. По този процес Карадалиев е защитник на Цветан Василев. Според прокуратурата той е получил 201 хил. лв. от банкера, за да въздейства на основния прокурорски свидетел и някогашен приближен на Василев Бисер Лазов.

От държавното обвинение към момента отказват подробности за разследването. Специализираната прокуратура само потвърди, че на 19 декември са извършвани "процесуално-следствени действия", но отказа повече подробности.

Според адвокати обаче цялата акция е в нарушение на закона, тъй като следователи от спецпрокуратурата и служители на ДАНС са се опитали да изземат кореспонденция между адвокати и клиенти, която се защитава от Закона за адвокатурата. Разследващите са имали разрешение от съда, но в него било записано, че не става дума за обиск на кантора, а на апартамент. След това в разрешението било добавено, че там живее адвокат.

"Не съм вярвал, че ще се случи такова нещо в демократична България - да бъдат разрешени действия, които засягат адвокатската тайна и защитата на клиентите", заяви адвокат Александър Пелев, който на 19 декември имал среща в кантората, която претърсвали ДАНС и прокуратурата. Първоначално разследващите искали да влязат там в "условията на неотложност", т.е. без да имат съдебно разрешение. Адвокатите отказали да ги пуснат и няколко часа по-късно следователите се върнали с разрешение от специализирания съд.

Адвокатите обявиха, че са сезирали за случая правосъдното министерство, прокуратурата, омбудсмана, Инспектората към Висшия съдебен съвет и управата на адвокатурата. Според тях не е изключено да се стигне до протест и адвокати да спрат да се явяват по дела.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари