Адвокат Менков: Кристиан не е невменяем, затова отказва психиатрична експертиза

2
Експертиза доказва, че мигове преди фаталния сблъсък с колата на Милен Цветков, 22-годишният шофьор дори е увеличил скоростта на джипа си
Експертиза доказва, че мигове преди фаталния сблъсък с колата на Милен Цветков, 22-годишният шофьор дори е увеличил скоростта на джипа си Видео: NOVA

Към момента на катастрофата, при която загина Милен Цветков, няма данни обвиняемият Кристиан Николов да е бил невменяем.

Може би една от предпоставките или предположенията той да откаже да участва в съдебно-психиатричната и психологична експертиза е тази. Тя обаче може да бъде изготвена и без той да дава изявления пред вещите лица.

Това заяви пред NOVA адвокатът на семейството на журналиста Менко Менков.

Вчера Софийският градски съд отказа да освободи от ареста 22-годишния Кристиан Николов, който на Великден блъсна с джипа си колата на Цветков, който почина от получените травми. Младежът отказа да се появи в съдебната зала, отказа и да присъства на гледането на мярката за неотклонение онлайн.

азбира се, за да бъде пълно заключението на вещите лица, те трябва да изслушат и неговата позиция. Тази позиция обаче може да бъде заявена и в края на самия процес. Тоест той може да не говори до края на процеса, но това няма да ни попречи да докажем неговата вина", допълни Менков.

Адвокатът коментира, че заявените неколкократно твърдения на защитата на Кристиан Николов, че той е готов да съдейства на разследването се оказват някаква шега.

"Поведението му до този момент е коренно противоположно на заявеното. Искам да отбележа, че отказът му да участва в определени следствени действия - в експертизи, да дава сравнителни материали и други подобни неща е негово право", обясни Менко Менков.

По думите му, извършените вече експертизи по делото показват, че Кристиан дори е увеличил малко скоростта на джипа си секунди преди фаталния сблъсък.

"Има данни, че непосредствено преди светофара Кристиан се е движил с определена скорост, но няма информация да е предприел някаква форма на спиране, което означава, че той е осъзнавал, че катастрофата ще бъде неизбежна. Той не казва нищо до този момент. Колебливо е поведението на спътниците. Първоначално имаше екзотична теза, че не Кристиан е управлявал. Установено е мястото на тримата, които са се возили в автомобила", уточни Менков.

Адвокатът каза още, че пробите на обвиняемия са потвърдили наличието на четири наркотични вещества.

"Доказано е, че употребата на три от наркотичните вещества се е случила в рамките на 24 часа преди случилото се. Единствено за марихуаната не е даден точен отговор кога точно е употребена, но това е без значение", разясни Менко Меннков.

Според закона, предвиденото наказание е от 10 до 20 години лишаване от свобода.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари