Адвокат Марковски: Присъдата на Иванчева е съдебна грешка

0
Аз съм убеден в нейната невинност и съм оптимист за втората инстанция
Аз съм убеден в нейната невинност и съм оптимист за втората инстанция Снимка: Ива Иванова/ Аctualno.com

"Присъдата е съдебна грешка. Съдебните грешки по закон се поправят с отменени присъди в горните инстанции".

Това заяви защитникът на Десислава Иванчева адвокат Марин Марковски на излизане от спецсъда, където й бе наложена  присъда 20 години затвор, глоба от 10 000 лв., конфискация на имущество, забрана за заемане на държавни и обществени длъжности и отново бе задържана пода стража. "Аз съм убеден в нейната невинност и съм оптимист за втората инстанция", заяви Марковски и потвърди, че още днес присъдата ще бъде обжалвана.

По това дело нямаха доказателства, дори съдията прие, че по някои от пунктовете, които юридически беше недопустимо да бъдат формулирани по този начин ги оправда и от претенция за 500 хиляди евро, че това е исканият подкуп сумата се коригира на 187 хиляди, добави Марковски.

Припомняме, макар че обвинението е за искани 500 000 евро, съдът постанови присъда според искана сума от 187 500 евро.

"Тази корекция ще ни помогне на по-горните инстанции", коментира адвокат Марковски. Той поясни откъде идва разликата - в прокурорския обвинителен акт е записано, че на една дата са коментирали, без Иванчева да присъства, че трябва да се вземат по 20 евро на квадратен метър и ерго като се изчислява разгърната площ трябва да станат 500 000 евро. "Но ние имаме сериозни възражения, че това не беше доказано, че е имало такава среща и такъв разговор и че юридически това е недопустимо, тъй като там Ваклин няма да строи изобщо. По думите му прокурорите са прекалили в усилието да бъде злепоставена Иванчева  като са счели, че е искала пари за нещо, което не е построено. "Съдията съзря този абсурд и я оправда. И другите, разбира се, те са заедно", добави Марковски.

"Едно сражение може да бъде загубено, но има битки, които ще ни помогнат за спечелване на войната", категоричен е той.

Присъденото от съда обезщетение на Иванчева заради показния арест и ужасните условия в ареста от 10 000 лв, с което е намалена глобата й  и е сведена до 10 000 лв. според Марковски е крайно недостатъчно.

Не съществува каквато и да е опасност да се укрият Иванчева и Петрова, категоричен е и защитникът на Биляна Петрова Емануил Йорданов. По повод развоя на делото той цитира стихотворение на Паустовски, което помнил от студентските си години:

"Не привыкайте к чудесам, Девитесь им, Девитесь!"

"Не привиквайте към чудесата. Учудвайте им се!, преведе той и коментира - "учудването ми идва от доказателствата, които бяха събрани по делото или по-точно не бяха събрани. Учудването ми идва и от това, че бяха констатирани многобройни нарушения на процесуалния закон, които са допуснати в досъдебното производство и как ще бъдат санирани те ми е много трудно да си представя".

Огорчена майката на Десислава Иванчева изрази недоумение от подозрението на прокурора, че въпреки домашния арест можели да избягат и да направят престъпления и им бе променена мярката за неотклонение в задържане под стража. "Как ще ги направят като на дена по два пъти ги проверяват дали са си в къщи, срещу нас от блока снимат, наели са един апартамент ..." Според нея причината е в надигнатия глас от Иванчева и Петрова. "Ето Дюлгерова си трае и го пуснаха, а те с искането си да излезе истината на яве практитчески си объркаха живота", добави тя.

Третият подсъдим Петко Дюлгеров също е решен да обжалва. Макар, че той по принцип отбягва камерите и микрофоните на журналистите, гръмко обяви, че му е оказван натиск от КПКОНПИ. На въпрос защо е позволил да го притискат отговори с думите: "защото трябваше да се оперирам" и се оплака, че е пропуснал дати, парите са му запорирани, а зрението му е драстично намаляло. Дюлгеров отказа да отговори чия е политическата поръчка с думите: "тя е ясна, не мога да ви кажа, всичко ще се изясни".

За отношенията си с Иванчева и Ваклин Дюлгеров обясни, че се опитвал да реши проблема между Ваклин и Иванчева, тъй като имало конфликт между тях. "Иванчева беше обидена, че той пуснал дело и са я викали в СОС и къде ли не, а пък той губел пари, англичаните го притискали и бизнесът му умирал. Иванчева ми каза да си оттегли той преписката, сядаме на един разговор като нормални хора и говорим. Той ми каза - е това е супер решение, веднага го почвам.... обаче когато говорих с Иванчева се оказа, че той нищо не е изтеглил" - заразказва Дюлгеров и подчерта, че бил лъган. "Той просто искаше лично отмъщение и вендета" каза Дюлгеров за Ваклин. Дюлгерова обясни, че намерените  у него пари не били подкуп, а хонорар. "Ние бяхме говорили с него за мой хонорар, защото трябваше да отида да се оперирам в Турция...мисля че за 14 или 15 хиляди евро. Той каза - никакъв проблем, даже искаше да ми ги дава много по-рано. Аз му казах не искам пари, искам да си придвижиш бизнеса и нещата да вървят", уточни Дюлгеров. "Аз с него се видях на 17-ти, той ми даде хонорара, после се виждах с Иванчева и всичко, което после стана за мен беше пълен шок", заяви Дюлгеров. Помолен да уточни за какво му е даден хонорара той заяви: "там да му съдействам за тези преписки, но ние имахме и други съвместни дейности за определени фирми, за дограми и съдействие в строителния бранш.

Прокуратурата също обмисля протест - "съгласни сме с осъдителните диспозитиви на присъдата, а оправдателната част ще преценим внимателно и след като получим мотивите на съда ще изложим своите аргументи евентуално в протеста", каза на излизане от спецсъда водещият прокурор по делото Илиян Рангелов. Според казаното от него, не е изключено прокуратурата да поиска по-високи присъди на Петрова и Дюлгеров, чиито наказания бяха намалени, спрямо поисканите от обвинението.

Запитан дали е усетил политически нюанс в това дело, каквото становище изрази съдията, прокурор Рангелов категорично заяви, че не са усетили натиск. Той изтъкна безпрецедентно краткия срок на досъдебната фаза за такова дело. "За 4 месеца приключихме разследването и внесохме обвинителен акт в съда, оказа се, че съдът положи същите процесуални усилия и делото приключи в рамките на една година от задържането на лицата с подкуп", заяви той.

Според водещия прокурор казаното от Петко Дюлгеров, че му е оказван натиск от КПКОНПИ, е защитна версия. "Считам, че не му е оказван натиск. Всичко говори за това. В цялото съдебно следствие и пред съда той не спомена за това, спомена го малко преди съдебните прения, когато се опита да извади дивидент от подобна позиция, затова считаме, че това е защитна версия и упражняването му на правото на защита", каза прокурорът.

Непосредствено преди произнасянето на съда Десислава Иванчева коментира, че осъдителни присъди биха означавали че държавата е умряла и че държавността я няма.

Източник: Аctualno
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари