Административен съд – Русе отчете нисък процент на висящи дела за 2022 година

2
Общият брой на разглежданите първоинстанционни и касационни дела през 2022 година е бил 1204 броя, като в края на отчетния период със съдебен акт са приключили 1007 дела (84%)
Общият брой на разглежданите първоинстанционни и касационни дела през 2022 година е бил 1204 броя, като в края на отчетния период със съдебен акт са приключили 1007 дела (84%) Снимка: Административен съд Русе

Общият брой на разглежданите първоинстанционни и касационни дела през 2022 година е бил 1204 броя, като в края на отчетния период със съдебен акт са приключили 1007 дела (84%)

Нисък процент на висящността при делата и увеличен брой на съдебните производства с фактическа и правна сложност, отчита Административен съд – Русе за 2022 година.

Общият брой на разглежданите първоинстанционни и касационни дела и върнати за продължаване на съдопроизводствените действия през изминалата година е бил 1204 броя, като 994 от тях са новообразувани, а 210 – висящи. В края на отчетния период със съдебен акт са приключили 1007 дела (84%), а висящността на делата, изразена в проценти и в абсолютни стойности, остава ниска с нива идентични с предходната година (16%).

Констатира се намаление на новообразуваните дела с 9% в сравнение с предходната 2021 г., предимно в първоинстанционните административни производства, но се увеличава броят на делата с фактическа и правна сложност. Съдът отчита леко увеличение на касационните дела, част от които също с фактическа и правна сложност. Наблюдава се и увеличаваща се тенденция за отправяне на искания за преюдициални запитвания до Съда на Европейския съюз.

През изминалия период са разгледани 757 броя първоинстанционни административни дела, от които 170 броя висящи към 01.01.2022 година. За 2022 година свършените дела са 609 (81%), от които 141 бр. (23%) са прекратени (при 27% за 2021 г. и 24% за 2020 г.). Причините и правните основания за прекратяването на делата са предимно недопустимост на жалбата, липса на правен интерес, просрочено оспорване, неотстраняване на констатирани нередовности в жалбата/исковата молба в дадения от съда срок, оттегляне на жалбата, липса на местна подсъдност или подведомственост, повдигане на препирня за подсъдност.

Анализът показва, че броят на делата по оспорване на разпоредби от подзаконови нормативни актове (наредби на общинските съвети), се запазва същият спрямо предходната година. Запазва се и високият относителен дял на административните дела, образувани по Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, Закона за митниците, Закона за управление на средствата от европейските фондове при споделено управление (ЗУСЕФСУ), Закона за държавния служител, Закона за МВР и др.

Обобщените данни сочат, че причините за отлагане на делата са предимно за събиране на доказателства – гласни, писмени и изслушване на експертизи, нередовно призоваване на страни; отменен ход по същество и др.

От разгледаните 447 касационни производства, в края на годината са свършени 398 касационни дела. 100% от актовете по делата от наказателно-административен характер са постановени в едномесечен срок от заседанието.

При първоинстанционните административни дела всички съдебни актове също са постановени в едномесечен срок.

Запазва се и високият процент на потвърдените от ВАС съдебни актове на Административния съд (75% от обжалваните актове са потвърдени, а 25% са изцяло или частично отменени или обезсилени).

Общо щатните бройки на съдиите към 31.12.2022 г. са девет.

През 2022 година магистратите бяха съдии-наставници на 90 стажант-юристи, провели основния си двуседмичен стаж за придобиване на юридическа правоспособност, и на 6-ма стажант-юристи, провели професионалния си стаж (с продължителност 4 месеца) в Административен съд – Русе.

Годината премина и под знака на 15-годишнината от създаването на административните съдилища в Република България, които се утвърдиха като гарант за достъпно, бързо, качествено и безпристрастно правосъдие. Доказателство за това са публикуваните в информационното табло на ЕК данни, които отчитат ефикасността, качеството и независимостта на правосъдните системи на 28-те държави – членки на ЕС. Представените статистически справки показват изключително високите резултати на българското административно правораздаване през последните години за бързина и ефикасност при решаване на делата, а по показателя „време, необходимо за разглеждане на административните дела“ България е на първо място.

Отчетният доклад е публикуван в интернет страницата на съда в раздел „Документи/Годишни отчетни доклади”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари