Адът да си омъжена за нарцисист

0
Жена разказва за жестоката мелачка на семейния живот с нарцисист
Жена разказва за жестоката мелачка на семейния живот с нарцисист

В следващите редове ще прочетете анонимния разказ на жена, минала през жестоката мелачка на семейния живот с нарцисист.

Последствията от този нещастен брак са дълготрайни и вредни – както за нея, така и за детето ѝ, което расте уплашено, без самочувствие, свито и неспособно да мисли самостоятелно, пише maikomila.bg.

Разказът ѝ няма за цел да буди съжаление, а да послужи като наръчник за помощ за други жени като нея. Прочетете добре този текст и ако нещо или много неща в него ви се сторят познати и страшни, потърсете съвет и помощ.

Защото подобно съжителство е не само ненормално, но и отровно. 

Чета истории като Това дете защо е без шапка?!?”, „Сълзите ми капеха в пилето с ориз, докато чаках разкритие!“ и се познавам във всяка от тях. Плача и се заливам от смях едновременно.

Но днес не ми е до смях. Днес моето бебе навършва 8 години, а аз можах само и единствено да му честитя по телефона преди да иде на училище.

Защото аз съм една телефонна майка.

Защо съм телефонна майка? Телефонна майка съм по една единствена причина и тя се нарича Нарцистично личностно разтройство. Бях омъжена за нарцисист и сега съм разведена с нарцисист.

Но когато бях омъжена, когато се развеждах, а и след това, не знаех за това заболяване. Незнанието ми доведе до много грешни решения и затова сега виждам детето си само два пъти годишно.

Тази е и причината да споделя тази дълга история. Може би сред вас има някоя смачкана не само от следродилната депресия майка. Или някоя изтощена не само от непрестанния стрес около отглеждането на децата. Може би някоя от вас просто съжителства с нарцисист и не го знае.

Да си омъжен за нарцисист и да отглеждаш дете с него е сложно. Още по-сложно е да си разведен с него. И ако текстът ви се вижда прекалено дълъг и отсега решавате, че няма да го четете, искам да ви разубедя с малко цифри.

Да знаете, че средно всеки 6-ти човек по света е нарцисист.

Като 75% от тези хора са мъже. Така че шансът да попаднете или да живеете с такъв е доста голям….

Ще обърна следващото описание към жените, защото аз го преживях лично и се надявам описанието ми да помогне на други да узнаят по-рано и навреме с какво всъщност си имат работа.

Освен това, ако някой човек, за когото мислите, докато четете всичко това, не покрива на 100% описанието, вероятно той просто не е нарцисист като по учебник, както бе моят съпруг. Не че хич не е. Освен това може да носи и симптоми от други заболявания, които да ви объркат. И все пак ако знаете основното – няма как да го сбъркате.

И така – какво е да си омъжен за нарцисист?

Като начало, трябва да знаете, че нарцисистът има грандиозно чувство за собствената си значимост. Смята, че е по-добър от всички останали хора, дори от вас. Изисква прекомерно възхищение и специално отношение от другите, от вас също. Той е толкова уникален и вие трябва да сте щастлива, само заради това. Вие и детето ви сте притурки към него, а не отделни индивиди.

Той преувеличава талантите и постиженията си многократно. Винаги, например, говори за това колко много „знатни“ хора познава и колко е близък с тях. Колко е интелигентен и начетен, образован, сръчен, талантлив, известен. Как работата му е невероятна и допринася за благото на всички останали хора. Колко е красив. Да, нарцисистът няма правилна преценка дори за външния си вид. Както няма правилна за вътрешните си качества и недостатъци.

А освен това, той никога, ама никога не си признава, че има недостатъци. Ако непознат човек го слуша, би помислил, че съвсем скоро ще му се обадят да му връчат Нобелова награда.

Нарцисистът гради пред обществото една идеална представа за себе си, на която всъщност крепи своята вътрешна представа за себе си. И когато вие поискате развод, автоматично срутвате този образ. И това той няма да ви прости. Но за това по-късно.

Нарцисистът е патологичен лъжец. За да защити представата си за превъзходство пред другите и пред вас , той постоянно лъже, измисля и преиначава истории. Често разказва на различни хора една и съща история по различен начин, извъртайки историята, за да изглежда той добре. По същата причина е възможно да лъже не само вас, но и детето ви.

Когато тригодишният ни син искаше да тренира бойни изкуства, той попита баща си дали той е бил каратист. „Да, бях, даже ме поканиха да взема черен колан, но тогава се разболях и не можах да отида.“ Тази история е толкова глупаво скалъпена, че дори не зная дали да се смея или да се ядосвам.

При спор нарцисистът винаги сменя тактично темата с такава, в която той е силен. Например говори с някого на тема будизъм. Момент по-късно осъзнавате, че той говори за технологията на винепроиздовството, например. И никога, ама никога не остава спор, в който той не е победител!

НЕ, той не спори с вас, спори с приятели. Вие от много отдавна само слушате покорно. Навярно имате бледи спомени за началото на връзката ви, когато сте се опитвали да изказвате своето мнение, но някак постепенно сте спрели.

Неговата високо селективна памет винаги филтрира истината. Той вярва, че е винаги прав и когато нещо се обърка, той обвинява всички други, но не и себе си. Ако поставите под въпрос неговата версия на истината, това, с което се сблъсквате, е гняв и още по-абсурдна история, която нямате повече право да коментирате.

Пример от първите месеци след раждането на сина ни. В този период детето не спеше по цели нощи и само плачеше. Съпругът ми спа заедно с нас около седмица и след това се изнесе в хола. Следната случка се разиграваше редовно. След няколкочасово гушкане и успокояване, хранене и преповиване детето, аз вече съм на края на силите си. В този момент той идва и спасително взима детето, готов да ми помогне. Помощта му обаче трае толкова, колкото да успея да стигна до леглото. После казва, че не може да го успокои и ми го връща. На следващата вечер, детето отново не спи. Сега аз отивам и го моля да дойде да ме отмени. Той се обръща яростно към мен:

„Какво искаш повече от мен, всяка вечер вися буден по цяла нощ с детето. Трябва и аз да се наспя най-накрая. Все пак ходя на работа, пък ти си стоиш по цял ден вкъщи.“

Без значение какво е направил той, вината е винаги чужда/ваша. Ако нещо не върви в работата, винаги колегите са виновни за това. Ако нещо у дома не е наред, сте виновна вие.

Друг пример: Излиза с бившата си. Аз разбирам и отварям темата. Той казва:

„Всяка вечер се прибирам вкъщи, не като някои други съпрузи. Какво повече искаш? Вместо това, ти си се вкопчила в това дете и никакво внимание не ми обръщаш. Ти си виновна, че излязох с нея.“

Нарцисистът автоматично става жертва, когато нещо се обърка.

Нарцисистът има идеалистична представа за нещата и е зает с фантазии за неограничен успех, власт, блясък. Той е обсебен и от идеята за перфектната любов и семейство. Във връзка с това, съпругът ви очаква нещата да се случват според неговите желания. Постоянно ви казва какво и как да правите, как да изглеждате. Кара ви да се чувствате недостатъчно добра.

Той е недоволен от вас и иска да ви превърне и да превърне връзката ви в това, което той си представя. Моделира ви външно и ви натрапва мислите и разсъжденията си. Вие може би не осъзнавате това сега, но ако се замислите, ще осъзнаете, че в течение на връзката ви, вие сте се обезличили и сте приели неговия модел за това каква да сте.

Нарцисистът често говори от ваше име. Пример: „Тя иска да е майка на пълен работен ден. Не иска да ходи на работа. Тя обича да носи дълги поли и да чете трилъри.“

Всъщност осъзнавате, че вие отдавна не правите това, което сте обичала, преди да се ожените. Хобитата, навиците, че дори и разсъжденията ви са се променили и заменили с неговите. И това е станало така бавно, полека и хитро, че дори не осъзнавате, че сте негово произведение и няма нищо останало от вас.

Той прави същото и с детето. Независимо, че синът ни не е играл и 5 минути през живота си с колички и войници, той постоянно му купуваше такива играчки и му ги натрапваше.

Той кара детето да взима участия с дейности, които той харесва, а не то. Успява да го манупилира така, че детето, в желанието си да не разочарова баща си, в крайна сметка започва да харесва напрапените му неща. Пример бяха допълнителните занимания в детската градина. Той смяташе, че детето трябва да не расте агресивно, а женствено, и затова го записа на танци, вместо желаните бойни спортове.

Съпругът ви се притеснява как вашето поведение и това на детето ще повлияе на това какво хората ще мислят за него. Възможно е дори да ви го казва гласно. Възможно е дори да става агресивен, когато се отвори дума за това. В същото време се страхува да не бъде засенчен от вас. Затова ви натрапва по-неугледен външен вид, за да може той да бъде по-забележим. Може би ще се сетите как уж в желанието си да ви покаже, че ви обича, такава каквато сте, той ви е убедил, че няма нужда да се гримирате, да се обличате елегантно, да се обезкосмявате, ако щете!

Натрапва ви и ви приписва желания и способности, които да са по-маловажни от това, което той може, да за изпъкне той самият.

Нарцисистът вярва, че той е “специален” и уникален и може да бъде разбран само от други специални хора. Поради тази причина той трябва да дружи с други такива, специални и с висок статус хора. Поради това той може да инвестира много ресурси, за да се добере до или задържи в този желан кръг.

В период, в който аз и синът ни вечеряхме от консерви, изпратени от родителите ми, и се обличахме от магазините за втора употреба, съпругът ми излизаше в своята компания, пушеше скъпи цигари и пиеше още по-скъпи питиета.

Освен това вашите приятели са друга по-ниска класа и затова е по-добре да не се срещате с тях. Вероятно дори ви се вдигат скандали след среща с тях. Възможно е вече да не си спомняте откога не сте виждали свой личен познат. Вие постепенно спирате да имате свои приятели. Те не са достатъчно добри и имайки ги, вие го излагате. Освен това, по този начин, той ви държи само за себе си. По този начин вие нямате възможност да получите безпристрастно мнение отвън.

Децата, с които събирате детето, също са от по-долна класа. Трябва да намерите деца от по-интелигентни , богати семейства или пък някакви други, по негов критерий. Възможно е, поради това му желание, той да запише детето в училище, в което учат деца на тези специални хора, с които той иска да създаде социални контакти. Прави това, независимо че вреди на детето.

Възможно е не само приятелите ви да са от ниска класа и недостойни, но и вие самата, както и роднините ви. Това ви се казва право в очите. Казва ви се, че той ви е измъкнал от тази среда и благодарение на него сте по-добра.

Съпругът-нарцисист не се отнася с вас като с равноправен партньор и ви създадава ниско самочувствие. Той иска да ви контролира. Кара ви да се чувствате като дете. Винаги ви натяква, че той знае повече от вас, независимо от ситуацията или областта на знания. Той знае всичко. Той умишлено ви спира да се развивате.

Възможно е дори да не иска да се образовате или пък да омаловажава висшето ви образование, например, изкрарвайки го безмислено, безперспективно. По тази причина аз нямах свой собсвен компютър и трябваше да чакам ред за неговия. Не можех да си купувам книги и списания, които искам, защото те са глупави и смешни. Не успях да защитя дипломната си работа в университета.

Особено агресивен става в ситуации, в които вие сте по-компетентна от него. Възможно е такива ситуации да се избягват дори от вас самата, след като с течение на времето сте научила, че така се спасявате от гнева на съпруга си.

Нарцисистът е обсебен от контрол във всички аспекти. Има достъп по всичките ви лични акаунти и социални мрежи. Всъщност той прави постове от ваше име. Ако няма достъп до тях, постоянно ви коригира устно какво не трябна да пишете и споделяте във Фейсбук, например. Вие самата се страхувате да споделите с него, че харесвате и четете дадено нещо, криете се. Възможно е да нямате и своя банкова сметка, и той ви дава всекидневно пари за нуждите на детето. За ваши нужди вероятно не пита.

Съпругът ми знаеше моите нужди. Връщаше се от работа с подаръци, купуваше ми дрехи, които той харесва и ми казваше как знаел колко ги харесвам.

Семейния бюджет определя той. Вие нямате глас, вероятно защото не работите или просто защото той е по-компетентен. Или просто защото е взел нещата в свои ръце без да ви дава обяснение. Той избира и купува всичко, което трябва да има, от храна до покъщнина.

Ако все пак имате доход, вероятно вашият доход е семеен-общ, а неговият си е негов. Част от дохода му ще покрива само и единственоно неговите нужди. Част от дохода му ще бъде скрит от вас.

Липсва му емоционална съпричастност. Не може да разчете чуждите емоции и го интересуват само собствените му. Когато е сред хора играе роля на любящ и разбиращ съпруг и баща. Вкъщи обаче ви манипулира и моделира по свое желание.

Редовен пример от първите години на майчинството ми: След работа той идваше на детската площадка, на която сме с детето и ме „пускаше“ да си почивам. Той гледаше детето всичко на всичко половин час, но всички майки гледаха завистливо и влюбено този прекрасен съпруг. Истината е, че аз отивах да му сготвя и сервирам вечерята.

Когато се опитвате да говорите с него за свои проблеми и мисли, в крайна сметка той извърта разговора и говорите за неговите. Неговите чувства са единствените, които са от значение.

Уморена и изтощена от безкрайния ден, вечер буквално плачех заедно с детето. Той дори не питаше какво ми има, нито пък на детето. Започваше да говори за своя уморителен ден.

Нуждите и желанията на нарцисиста са на първо място. Всъщност те са единствено от значение. Той планира без да се допитва до вас. Когато му се прииска нещо, той просто го прави.

Пример: Уморен съм, затова утре отиваме на почивка едикъде си. Резервирал съм места.

Говори само за своите преживявания, вашите са неважни и глупави. Ако случайно чуе ваше преживяване, той реагира само като ви критикува или ви казва как е трябвало да постъпите. Често ви подиграва.

Той е последната дума за вас и вашия живот и за този на детето.

Пример: В лекарския кабинет сме. Той:

„Искаме да сложим допълнителни ваксини на детето.“

С приятели сме:

Детето няма да ходи на ясла, така е по-здравословно.“

Точка. Аз нямам думата. Тези неща дори не са обсъждани с мен.

Същото прави и с детето. Възможно е вечер след работа той да има желание да си почива и да си пусне филм за разпускане, но детето му пречи. Затова, независимо от факта, че е ранен час, че детето не е уморено, той го праща да си ляга, за да не му се разваля комфортът.

Нарцисистът завижда на другите и вярва, че другите хора му завиждат. Гневи се лесно, когато друг е постигнал успех. Дори това да сте вие, дори това да е детето. Той иска вие да сте перфектните за него пред обществото, но не толкова перфектни, че да го засенчите.

И ако сте издържали да прочете всичко дотук, със сигурност вече си мислите, що за глупачка съм била аз, че да се омъжа за някой, който ме унижава по този начин. Че щом съм толкова глупава да го позволя, значи съм си го заслужила. А може би вече си мислите каква глупачка сте вие….

Да, може би е така, вероятно всички ние сме глупачки, но нещо много важно забравих да кажа в началото за нарцисистите – те са изключително манипулативни и обаятелни. Когато искат, свалят звезди и те карат да се чувстваш като принцеса…. поне докато им отърва.

И тук е онзи момент, в който аз решавам , че не желая да живея повече така и искам развод. И ако до момента съм си мислела, че живея в ад, от който мога да избягам, жестоко съм се лъжела. Да се разведеш с нарцисист е по-страшно от това да живееш с него.

С идването на развода, представата на нарцисиста, че е Идеалният (която той е градил пред обществото, а и пред себе си) е разбита. Вие сте я разбили.

Съпругът-нарцисит обаче не преживява развода като другите хора. Не му минава, не продължава напред. Той е завинаги наранен и обиден, и винаги ще търси отмъщение за това. Той не може да разбере чувствата на другия, затова и не разбира защо е зарязан. Той винаги вини другите за грешките си, затова вие винаги ще сте му причинила това. Вие сте наранили него. Той е просто жертва.

В тази непрестанна обида, в която живее нарцисистът, той е готов на всичко, за да отмъсти, независимо от цената. Когато има деца, те също биват въвлечени.

Отмъщението и яростта на бившия ми съпруг към мен продължават вече няколко години и не спират, нито намаляват. Но аз не знаех това, когато започнах развода. Мислих, че всичко ще стане като по американските филми: подпис на документ и хайде, ще взима детето през уикенда. Да, ама не.

Първото, което той ми каза и което и до този момент желае и прави се свежда до фразата “Ще те унищожа”.

По време на развода

И ако помните, нарцисистите са удивителни лъжци и манипулатори по време на брака. По време на развода са още по-добри. Нарцисистъта ще привлича публика постоянно, независимо дали в реални срещи или в интернет. Но темата му винаги ще е само една – вие. И ще лъже за вас, ще ви очерня, ще изопачава всичко, за да изглеждате зле.

Бившият ми съпруг до такава степен изкриви истината, до такава степен излъга за мен и се изкара жертвата, че дори собствените ми родители му повярваха и застанаха на негова страна.

Когато дойде време за развод, вие ще осъзнаете, че нямате приятели, които да застанат на ваша страна и да ви подкрепят. С личните си приятели сте скъсали връзка много отдавна, и сега сте сама. Настоящите ви познати са на негова страна. Те са неговият отбор.

Очаквайте всякакви заплахи и всякакви безумни действия по време на развода. Частни детективи, които да ви следят и снимат. Негови приятели, които също ви следят. Ще научава къде излизате и с кого се срещате. Ще изфабрикува доказателства за това колко неморален и пропаднал човек сте. Възможно е дори да ви заплаши със снимки, на които сте вие, а редом до вас стои случаен човек от улицата, за който ще твърди, че е ваш любовник. Ще следи постовете ви в социалните мрежи и ще ви заплашва с тях.

Най-вече ще ви заплашва с това, че ще успее да вземе пълни родителски права над детето и ще използва това как сте възпитавали детето си като оръжие. Може да твърди, че крясъците или единичните леки пошляпвания по дупето на детето са системно малтретиране. Ще използва всяка изпита чаша вино вечер, като доказателство, че сте алкохоличка.

И така – смазана, сама и уплашена, вероятно все още със смачкано самочувствие от живота си с нарцисист, вие ще сте готова на всичко, за да се отървете по-бързо. Ще се съгласите на всяка точка, която той предложи в споразумението за развода.

Вероятността детето да остане с вас след развода обаче е голяма. Заплахите не са доказателства. Освен това съпругът-нарцисист не иска детето, той иска вие да страдате. И ще ви измъчва дори след това, както се случи с мен. А липсата на способност да разбира чувствата на другите прави вече бившия ви съпруг особено опасен. Опасен и за детето.

След развода

Нарцисистът ще използва детето да ви вменява отново чувство за вина за това, че сте се развели.

Месеци наред аз се опитвах и донякъде успявах да обясня на детето, че да сме разведени с баща му е нещо нормално за този свят. Обяснявах, че има много деца с разведени родители. Изтъквах хиляди предимства на това да имаш разведени родители. Говорех и се опитвах да създам спокойствие у него в този труден период.

И точно когато бях успяла и детето вече спокойно можеше да каже, че мама и татко вече не живеят заедно, баща му разбиваше всичко. Той му разказваше история за това, колко е било хубаво да сме тримата заедно. Колко хубави времена са били тогава, как аз съм разрушила всичко това.

За да ви нарани, той ще прави всичко на въпреки. За него не само спокойствието на детето е по-маловажно от неговата обида, а и възпитанието.

Когато обяснявах кое е добро и лошо, кое и как трябва да се прави, за да бъде човек добър, след двудневен престой у баща си синът ми се връщаше с преобърната наопаки представа за всичко това. Само за да бъда аз наранена.

Ако аз учех сина ни да бъде независим и да се храни сам, то баща му го хранеше с лъжичка в устата пред телевизора.

Ако аз го учех да поема отговорности и да си приготвя дрехите за градина сам, да се къпе сам и да заспива сам, то при баща му дрехите му се приготвяха, къпеше се в бебешко корито и му се пееха песни в леглото.

Ако аз го учех да бъде смел, да се защитава от по-груби деца, то баща му толерираше политиката на бягството и плача. Правеше всичко на въпреки, превръщайки растящия ни син в едно още по-объркано отколкото трябва да бъде дете.

Вие ще бъдете омаловажавана в очите на детето. За да бъда омаловажена аз в очите на детето и за да ме нарани, той започна да му купува всичко, което аз не можех да си позволя или бях сметнала за ненужно. Водеше го на екскурзии и пътешествия, а аз, горката и бедна майка, можех да правя единствено едно- да се опитвам да не разглезвам детето – съответно да се карам, да бъда лоша, да налагам правила и задължения. Докато при татко всичко е позволено, от тръшкане по пода и пищене в магазините, до желания за скъп подарък и играчка.

Нарцисистът сменя своята игра често. Той използва всичко – подкупи, манипулации, вменяване на вина или игра на жертва. Подкупите, които използваше, за да ме изкара лош родител, невинаги се получаваха. Често обещанията оставаха неизпълнени и аз оставах вкъщи с огорчено и плачещо дете, което месеци наред бе чакало да му вземат куче за рождения ден. Обещавано месеци наред от баща му куче, което никога не идваше.

Бившият съпруг-нарцисист не може да се постави на мястото на детето. За него то е инструмент да ви нарани. След развода той ще продължава да прави това, което е правил винаги добре – да лъже и манипулира.

Той лъжеше и караше детето да ме шпионира и да крие от мен. За да угоди на баща си, детето правеше неща, от които то се чувстваше некомфортно и заплакваше от срам.

Издръжката, която той плаща за детето, бива натяквана всеки път. Във всеки разговор се споменаваше как аз съм живяла като принцеса преди и съм се отказала от това. Сега аз само му харча парите и ако можел, щял да праща по-малко пари, защото не заслужавам и тези. Тези пари обаче бяха за детето, не за мен!

И, ако след всичко това вие все пак успеете да заживеете своя си живот и да се опитате да го съградите наново, няма да е за дълго. Ако той види, че вие сте щастлива, ще опита да ви отнеме и това.

Всяко решение за това как отглеждате детето ще бъде изопачавано и слагано в графата „грешка“.

Нарцисистът ще ви изпраща социални работници във връзка с детето. Ще твърди пред целия свят, че той е добър родител, а вие не сте. Ще намери начин дори да пусне статия за себе си в местния вестник. И сега вие не само ще сте боклукът, който го заряза преди време, но ще сте и негодна майка.

Ако мислите, че ще може да избягате в друг град или в друга държава, жестоко се лъжете.

Нямате право, без негово разрешение, да отвеждате детето където и да е. И вие ще попаднете в капана му отново. А той ще намери начин да се добере до „приятели“ от съдебната система и ще ви заплашва с тях отново и отново. Накрая, изтощена от непрестанните борба и заплахи, вие вероятно ще се съгласите той да отглежда детето, а вие да сте родител през ваканциите. Както стана и с мен.

Нарцисистите могат да нанесат вреди не само на чужди хора и на партньора си, но и на детето си. Преди развода аз се обличах така, както съпругът ми кажеше. Сега така прави синът ми.

Детето ми няма правото дори да си избира дрехите. Детето ми прекарва свободното си време не в игри навън, а в офиса на баща си. Ляга си в осем часа през уикенда, защото баща му иска да си почива. Играе с деца, които баща му е подбрал за него. То учи в училище, което ще накара баща му да се чувства по-важен. Детето ми се страхува да си играе шумно, защото ще пречи пречи на баща си. Детето ми не може да мисли самичко и му се казва какво да харесва. Не говори с мен, за да не ядоса баща си.

Подаръците, които правя аз (от компютър, през дрехи, до четки за зъби) се прибират и не се ползват. Детето дори отказва подаръци, защото се притеснява, че баща му ще бъде наранен и тъжен. Расте с ниско самочувствие и смята, че трябва да спечели любовта на баща си. Расте уплашено от това да изкаже на глас нуждите си.

Да, синът ми расте с нарцистичния си родител, с който аз се разведох, и който се опитва да ме смаже до ден днешен. Засега успява, но аз не съм се предала, ще намеря начин да спася детето си и ще продължа да се боря за него.

До момента Нарцисистът ме побеждаваше във всички битки, но защото не знаех с какво чудовище се боря. Сега вече знам. Тази е и причината да съм телефонна майка, тази е и причината да напиша този разказ.

Не искам да ви уплаша. А искам да дам шанс по-рано да видите с що за човек си имате работа и да подберете правилната техника за война.

Но преди да предприемете каквото и да е, измъкнете се от кожата на тази смачкана жена, която той е успял да създаде. Информирайте се за всичко, което може да ви предстои и се подгответе добре.

Източник: maikomila.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари