А ако дойде и грип? Още един несподелен план на правителството

0
По Конституция правителството е длъжно да изпълнява решенията на Народното събрание, но няма предвидени последствия при неизпълнение
По Конституция правителството е длъжно да изпълнява решенията на Народното събрание, но няма предвидени последствия при неизпълнение Снимка: БТА

Преди месец Народното събрание задължи Министерския съвет да актуализира и да приведе в действие до 22 ноември Националния план за готовност при грипна пандемия. Решението беше взето със 170 гласа „за“ и един „въздържал се“. Това решение на парламента трябваше да е бъде изпълнено до началото на тази седмица

Но не е. Това констатира Генка Шикерова в Свободна Европа.

В понеделник Свободна Европа изпрати питане до Министерството на здравеопазването дали е изпълнено решението на Народното събрание, както и искане да получим актуализирания план. Отговор до този момент няма.

Предложението за актуализиране на плана беше направено от БСП, но получи и подкрепата на ГЕРБ. “Наистина има смисъл от актуализиране на този план, защото рискът в рамките на ширещата се пандемия от коронавирус да се наслои и грипна епидемия е сериозен и тогава трябва да имаме готовност за реакция и отговор”, каза по време на обсъждането председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова, която е и лекар.

По Конституция правителството е длъжно да изпълнява решенията на Народното събрание, но няма предвидени последствия при неизпълнение.

Неизпълнението от страна на правителството води само до носене на политическа отговорност”, каза за Свободна Европа заместник-председателят на парламентарната група на БСП Крум Зарков.

Националният план за готовност за грипна пандемия е официалният държавен документ, в който е описан алгоритъмът за действие, мерките и отговорността в случай на рязко увеличаване на заболелите от грип. Планът е приет през 2006 г. и е актуализиран през 2012 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари