90-годишна италианка чупи рекорди в леката атлетика

1
Наричат Ема Мария Мазенга най-бързата баба в света
Наричат Ема Мария Мазенга най-бързата баба в света

Наричат Ема Мария Мазенга най-бързата баба в света

Италианка на 90 години счупи световния рекорд по бягане на 200 метра за възрастни хора. Бившата учителка по химия има няколко медала от европейски и световни състезания по лека атлетика. Тя притежава невероятен заряд от енергия и желание за движение. За голямото ѝ бягство към здравето и дълголетието разказва .

Наричат я най-бързата баба в света. Последното ѝ постижение е 200 метра, пробягани за 54 секунди и 47 стотни. Шест секунди по-добро време от това на предишния рекорд.

Ема Мария Мазенга е родена през 1933 година в Падуа. По професия е учителка, но цял живот е обичала бягането. Никога не е подозирала, че ще счупи световен рекорд на 90 г.

"Не го очаквах, разбира се! Много бях изненадана, а ми беше и доста забавно", сподели Ева Мария Мазенга, предаде БНТ.

През 2019-та Ема е на 85. Тогава поставя друг рекорд за възрастни в любимата си дисциплина - 400 метра. Успява да ги пробяга за минута и 51 секунди. Но не рекордите са нейната цел.

"Работя здраво, тренирам три пъти седмично. Но не бягам за рекорди. Тренирам, състезавам се и ако постигна резултати, това добре", каза тя.

Ема има две деца и внук. Тя е вдовица от 40 години. Възрастната жена се радва на добро здраве.

"Не взимам никакви хапчета. Не ми се налага, за щастие", уточни Ева Мария Мазенга.

На въпроси за хранителния ѝ режим, лекоатлетката отговаря, че яде малко, избягва сладкото и набляга на плодовете и зеленчуците. Позволява си по малко паста, ориз и хляб, но не пропуска да изпие чашка червено вино на обяд или вечеря.

Ема тренира паметта си с четене, активна е в социалните мрежи, а пред медиите обича да напомня за вредата от липсата на движение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари