9 години от неизпълненото обещание на Община Русе

5
За съжаление, времето явно не е достатъчно...
За съжаление, времето явно не е достатъчно...

За съжаление, времето явно не е достатъчно...

В събота, 25 юни, от 9:15 часа велосипедисти се събират да отбележат 9-ата годишнина от неизпълненото решение на Общински съвет на Община Русе за велоалея до Текето. Поводът е фестивалът „Сцена под Липите”, съобщиха от сдружение „Вело-Русе“.

“За поредна година единственият безопасен начин за придвижване до Текето с велосипед е в организирано шествие”, каза Кольо Пазарджиев, председател на Вело-Русе, цитиран от Русе Медиа.

”Пример е предстоящият в събота празник “Сцена под липите” – желаещите да го посетят с колело или друг алтернативен на личния автомобил транспорт буквално рискуват живота си! Затова навръх 9-ата годишнина от обещаната, но неизпълнена велоалея до Текето, решихме да организираме русенските велосипедисти и да обърнем внимание на община Русе за пореден път за поетия и неизпълнен ангажимент.”

“Ако всяка година общината строеше по 1 км, това вече щеше да е реализиран проект” – добави Ростислав Кандиларов, координатор на сдружението. Той припомни накратко сагата с велоалеята:

● през април 2013г. инициативен комитет събра над 800 подписа в подписка по Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление с искане за предприемане на действия за изграждане на велоалея от Русе до Николово/Лесопарк Липник;

● на 20.06.2013г. Общинският съвет на Русе прие решение за изграждането на алеята и стъпки за случването ѝ;

● през 2014 г. общинското ръководство не съумя да изпълни частта от решението предвидена за онази година, но през 2015 г. беше възложено и изпълнено предпроектно проучване за целия участък;

● в края на 2015 г. Вело-Русе предложи включването в бюджет 2016г на поетапно изграждане на алеята;

● тъй като нито едно от предложенията (по всякакви вело-въпроси) на Вело-Русе към бюджетите на Община Русе за 2015 и 2016 г. не бе прието, за бюджета 2017 г. сдружението се отказа да направи искания;

● предложенията към бюджета за 2018 и 2019 г. отново не беше прието;

● предложението към 2020 г. бе първоначално прието, но потъна в Ковид пандемията

● предложението за 2021 г. беше “прието”, но не намери реализация под каквато и да е форма годината;

● предложението към бюджет 2022 г. бе “прието”;

● изтекла е вече половината от 2022 година.

Сборен пункт за велошествието е площадът пред Община Русе – 09:15 часа.

В 09:30 ще е началото на похода по маршрут – ул. "Александровска", ул. "Тулча", бул. "Липник", след което по пътя, успореден на несъществуващата алея, свързваща град Русе със с. Николово, ще се насочи към Текето и ще завърши до сцените на фестивала „Празник под Липите“.

Прибирането към Русе е “свободно” като организаторите препоръчват и ще преведат желаещите по маршрута през Касева чешма.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    4
    Русенски джигит с винтовка
    Аз нямам проблем с данък за велосипедите,но да има данък и гражданска отговорност за електрическите скутери,тротинетки и триколки,а и да сме равни на пътя с четири и повече колесни машини,а не да се прибягва до саморазправа със самозабравили се шофьори. Велоалеите са удобство за велосипедистите от всички възрасти,но електричните на две и три гуми развалят всичко с грубото незачитане на правилата за движение.Шофирам автомобил,но предпочитам да карам велосипед.И двете ми носят удоволствие,но велоалеите в Русе са едно голямо недоразумение.
  • 0
    3
    Русенец
    Данак колело това е решението да направят алеята и в крайна сметка данак може да има но алея няма да има.в бг така се процедира.
  • 3
    2
    Жител
    И предишната и настоящата администрация поголовно лъжат гражданите!!!
  • 7
    1
    ...
    е пенчо да ви задържа, да ви построи. това е добра мярка. но няма лев във нея.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари