800 бона брои държавата за прехана на затворниците

0
800 бона брои държавата за прехана на затворниците
Снимка: bTV

Близо 800 000 лв. заделя държавата, за да изхрани през следващите две години прибраните на топло арестанти. Това става ясно от обявена обществена поръчка от Министерството на правосъдието, под чиято шапка са местата за задържане. С търга ще се търси доставчик на топла и суха храна, за да се осигури разнообразно меню на прибраните в 22 ареста в страната, пише "Монитор".

Дневното меню на провинилите се ще се заявява предварително и ще трябва да отговаря на одобрени от здравния министър изисквания за калориен състав. Рецептите пък ще се вземат от специално утвърден сборник за заведения за обществено хранене. „В приготвената храна е задължително ежедневно едно от основните ястия на обяд или вечеря да е с месо. В менюто да се включват пресни плодове и зеленчуци според сезона. В празничните дни менюто следва да е съобразено със съответния празник, пише изрично в документацията за обществената поръчка. От нея става ясно още, че на арестантите няма да се пробутват стари манджи. Едно от изискванията е топлата храна да бъде приготвена не по-рано от два часа преди доставката. Изпълнителят на поръчката пък освен че ще гарантира за безопасността на храната, но ще отговаря и за „добрия й търговски вид".

В условията на търга подробно е описано и богатото меню, което ще се предлага на арестантите. За закуска например ще се редуват банички, тутманици, кашкавалки и кифли с мармалад. Сред предлаганите на задържаните манджи за обяд ще бъдат пиле фрикасе, кюфтета по чирпански, риба на скара с картофи, свинско със зеле, с боб или с картофи. Във вечерното меню освен основното ястие задължително ще има и десерт - плодове, малеби или макарони на фурна. За непълнолетните арестанти храната е същата, но дажбата се увеличава с добавка, чийто енергиен състав за деня е не по-малко от 468 ккал, пише още в документацията.

Освен прясно приготвена храна от време на време задържаните ще получават и консерви - пиле с ориз, наденица с боб, мусака, боб с кюфтета, рибна консерва, русенско варено или пастет. „Отварянето трябва да е осигурено фабрично - без да е необходимо използването на помощни средства", се посочва в условията на търга.

Министерството на правосъдието е открило процедура за доставка на суха храна и за общо 174 служебни кучета към териториалните служби на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията".

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари