80% от пациентите на УНГ лекарите имат деформация на носната преграда

1
Операция обаче е нужна само тогава, когато не можем да дишаме през носа
Операция обаче е нужна само тогава, когато не можем да дишаме през носа

"Синът ми е на 19 години. Като дете го удариха в лицето с топка и оттогава носната му преграда е изкривена и често страда от хрема. Консултирахме се с няколко специалисти - едни ни съветват да си направи операция, а други смятат, че може да се справи и без нея. Какво ще ме посъветвате?"

Това попита Цветанка Димова от  Пловдив и какво й отговарят експертите, научаваме от zdrave.to:

Ако малък шип или ръб на носната преграда не пречи на нормалното дишане, няма нужда да бързате с операцията. Нарушения във формата на носната преграда се наблюдават при 80% от хората, които посещават УНГ лекари. Но трябва да се направи хирургическа интервенция, ако поради изкривяването на носната преграда човек не може да диша нормално през носа.

Пациентът в този случай започва да страда от постоянна хрема, чести синузити и с течение на времето в тялото се развиват по-сериозни нарушения.

Факт е, че именно върху носната лигавица се намират рецепторите, които подават сигнали към мозъка: има достатъчно кислород за пълноценно дишане. Когато човек диша през устата си, такъв сигнал не се получава. Дефицитът на кислород в мозъка води до различни нарушения.

Човек се оплаква от сънливост, летаргия, бърза умора, намалено внимание, нарушена памет и страда от чести главоболия. Възникват съдови нарушения, които провокират развитието на хипертония и дори могат да намалят сексуалната активност на мъжете.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари