80 % от българите живеят бедно

0
80 % от българите живеят бедно
Видео: Нова телевизия

Какво означава да си беден в България и с колко лева трябва да разполага едно четиричленно семейство, за да може да оцелява и да не се лишава от най-необходимото. Вчера синдикатите изчислиха, че на всеки българин са нужни 563,41 лв., за да не бъде беден, а на семейство от четирима - 2 254 лв. месечно.

Тези пари са необходими на всеки, „за да живее не като животно”, коментира Ненков. Сумата е за основни стоки и услуги в потребителска кошница, която отразява абсолютния минимум, под който са 80% от българите според синдикалиста.

Изчислен по европейска методика, прагът на бедност у нас е 251 лв., посочи Мика Зайкова. „Беден си, ако получаваш под 60% от средната работна заплата или според притежанието на материални блага – трябва задължително да имаш кола, телевизор, пералня, печка, да водиш семейството си на почивка извън града поне една седмица в годината и да можеш да осигуриш оптимално отопление в къщи. Ако ти липсват три от тези неща – вече си беден”.

Пример за семеен бюджет даде семейство от Русе, което получава около 2 000 лева месечно и заделя за удоволствия само по 150 лева месечно и то не всеки месец. Мика Зайкова пък направи примерен месечен разчет на разходите, с който ще се запознаете от видеото.

Оказва се, че за да се вместим в сумата, трябва да не дояждаме, да си износваме старите дрехи, да имаме некачествено образование или да икономисваме от някое от другите пера.

Естествено трябва да мислим и за повишение на доходите”, каза вицепрезидентът на КНСБ. С него се съгласи Миха Зайкова. Според нея за вдигането им с 20% на бюджета ще са необходими около 700 – 800 лв. милиона. Дългът за тази сума обаче може да върне 3 до 5 млрд. в икономиката от повишено търсене и повишена производителност на труда.

Източник: Нова Телевизия
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари