80 лева за кедрови ядки

0
Колкото и да са ценни за здравето кедровите ядки, за българина те излизат златни
Колкото и да са ценни за здравето кедровите ядки, за българина те излизат златни

Кедровите ядки са продукт, който традиционно държи много висока цена, която и тази година продължава да расте и достигна 80 лева за килограм, сподели България днес.

Високата им стойност се дължи на това, че кедровите ядки са ценни носители на полезни вещества, витамини и минерали, като могат да бъдат една изключително важна хранителна добавка, подходяща не само за малки деца и бременни жени, но и за възрастни хора.

В 100 г кедрови ядки се съдържат около 30 г протеин, а това превръща семената в първенец по съдържание на протеин сред останалите видове ядки.

Според специалистите маслото на кедровите ядки е уникален продукт без аналог в природата, който многократно превъзхожда вкусовите и полезните свойства на зехтина.

Продуктът става все по-труднодостъпен на родния пазар заради високата му цена. Все пак кедровите ядки могат да бъдат намерени и на цени за килограм, които варират около 65 лева. Любопитен факт е, че те се продават дори по пазарите на висока стойност.

Традиционно ядките в магазините са на висока цена, тъй като потребителите не купуват килограми, а се насочват към 100-200 грама при еднократно пазаруване.

Печеният лешник се търгува на около 40 лева за килограм, докато суровият му събрат е с около десетина лева надолу. Драстичното увеличение в цената на лешника настъпи през миналата година заради лошото време и слабата продукция в Турция. Южната ни съседка е най-големият производител и износител на лешници в света. Около 74% от ядките от този вид в световен мащаб идват именно от Турция, затова и проблемите в производството оказаха ефект върху цените и в България.

Печеният шамфъстък е друг деликатес на черупчестите плодове, който се продава на около 40 лева за килограм, макар че след сериозно търсене може да бъде намерен и на по-ниска цена. Изненадващо или не, бадемите са доста по-евтини - 25 лв./кг. На приблизително същата цена е суровото кашу, а малко по-скъпо е печеното кашу. Орехите варират около 20 лева за кило, докато безспорно най-евтини са фъстъците - 7-8 лв./кг.

Традиционно с висока цена е макадамията (австралийски орех) - купуването на килограм от продукта ще олекоти джоба ви с около 65 лева.

Източник: България Днес
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари