8 ястия в българската кухня, за които никога не сте чували

2
Забравени ястия в българската кухня, които задължително трябва да опитате!
Забравени ястия в българската кухня, които задължително трябва да опитате!

Българските кулинарни традиции са неизменна част от историята и културата ни. Те са част от обичаите, ритуалите и дори начина на живот на българите както в миналото, така и днес.

Няма домакиня, която да няма собствена фамилна рецепта за мусака, пълнени чушки или шкембе чорба. Все пак има и позабравени български ястия, чиито имена днес звучат като думи от езически ритуал – мелес долма, баедия, франкано, лопушки. Наред с всички съвременни храни, които бързо станаха част от дневното ни меню, на трапезата ни присъстват и традиционни български гозби, чиито рецепти са се предавали от поколение на поколение.

Ето и някои от най-вкусните, но позабравени бъргарски ястия:

1. Ламония – това е вид халва, която се приготвя от мед, захар, оризово брашно, масло и каймак.

2. Компасто – това е родната версия на така популярната плодова пите. Сладкишът се приготвя със задушено в масло захаросана тиква.

3. Лопушки – това всъщност са сарми от лапад. Те са пълнени с плънка, смес от риба, ситно нарязан лук, парченца сланина, домати и подправки.

4. Покрекло – особено характерно е за Северна България. Ястието се приготвя от свинско месо и вътрешности, предварителни запържени. След това се разпределя в буркани, залива се със сос, отгоре се запечатва с мазнина и се кипва за 2-3 минути.

5. Крокмач – изключително пикантно предястие, приготвено от лючи чушки, овче мляко и сирене. Рецептата за изпълнението му е сложна, след което трябва да отлежи поне седмица.

6. Разтривунка – това е ястие, което се приготвя от малки топчета тесто, пълни с кайма и подправки. Те се сваряват до готовност във вода, заливат се с разтопено масло и се поръсват с черен и червен пипер преди поднасяне.

7. Чомлек – признаваме, че за чомлек най-вероятно сте чували. Става дума за онова уникално вкусно и леко пикантно ястие с телешко месо, което се приготвя в пръстен гювеч.

8. Кадън гьобек – са изключително вкусни и ароматни дребни сладки, които са добре сиропирани. В средата на всяка е набучена по една ядка – от орех, бадем. В някои места на България ядките са заменени от стафиди.

Зад италаианското звучене на ястието франкано се крият съвсем обикновени просеничени трохи, запържени в масълце и овкусени с подправки. Не бива да пропускате да опитате и тархана, което представлява апетитно ястие от овче масло, което е сготвено с боб и накрая сгъстено с царевично брашно.

Източник: Готвач.бг
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари