8 причини да капят листата на бенджамина

1
Ако знаем защо падат листата на растението ни, ще имаме възможност да вземем мерки за опазване му
Ако знаем защо падат листата на растението ни, ще имаме възможност да вземем мерки за опазване му

Ако знаем защо падат листата на растението ни, ще имаме възможност да вземем мерки за опазване му

Бенджаминът е стаен фикус, който се отличава с изключителна декоративна стойност, когато грижите за него са правилни, а листата му са там, където трябва. Редица фактори обаче, както и неправилна грижа поради незнание или неполагане на нужните усилия, водят до опадване на листата на растението, което е в ущърб на красотата му, пише Актуално. Ако знаете защо падат листата на бенджамина, ще имате възможност да вземете мерки за опазване на растението, което краси дома ви.

Защо падат листата на бенджамина – 8 от най-честите причини

1. Грешки в поливането на растението

Недостатъчното количество вода за растението, тоест пропускането на поливане, както и неправилното поливане, са сред най-честите отговори на въпроса защо падат листата на бенджамина. Отглеждащите този фикус следва да знаят и че количеството вода, от което се нуждае, е в пряка зависимост от сезона – полива се повече през лятото, а през зимата се преустановява честото поливане.

2. Липсата на светлина

Ако поставите фикуса в далечен и тъмен ъгъл на стаята, не трябва да се питате защо падат лисата на бенджамина – липсата на светлина е причината. Растението обожава светлината, но внимавайте – не обича да е пряко изложено на слънце, имайте предвид това през лятото.

3. Смяна на местото му

Местите ли често саксията му от стая в стая или дори само от едно на друго място в рамките на стаята? Ако правите това, търсете причината за окапалите листа именно в поведението си. Фикусът не обича промените, предпочита да стои на едно и също място, ако то е удачно за него, подходящо, харесва му и забелязвате, че се развива добре там.

4. Течение

Освен че обича светлината, бенджаминът обича и спокойното време. Ако имате фикус в дома си, не си и помисляйте да го оставите в помещение, в което се усеща течение, както и близо до отворен прозорец особено през по-студените месеци. Бенджаминът не обича течението, то застрашава здравето и развитието на растението, а листата му просто окапват в опит да се климатизира. Същото се случва и ако го пренесете от един в друг град с различен климат – нужно му е време, за да се справи с промените в температура, влажност и прочие и за да оцелее, бенджаминът често се лишава от листата си. Те израстват отново, когато растението свикне с новото място.

5. Прекалени грижи

Внимавайте да не изпаднете и в другата крайност – прекалени грижи, прекалено пръскане, прекалено поливане – защото тя също е вредна и може да доведе до окапване на листата му.

6. Студ

Фикусът обича топли места. Предпочита стая, която се отоплява през зимата, но и се овлажнява въздуха в нея – имайте предвид и това предпочитание на красивото растение, което отглеждате в дома си.

7. Липса на хранителни вещества

Ако се чудите защо падат листата на бенджамина, въпреки че полагате всички нужни грижи за фикуса си, помислете дали почвата ви не е бедна на хранителни вещества. Ако скоро не сте „хранили“ фикуса си, направете го. В специализираните магазини ще ви предложат тор, подходяща точно за вашето растение. Не рискувайте с каквато и да е тор, ако не сте сигурни, че е подходяща за конкретното растение, за да не навредите вместо да му помогнете.

8. Вредители

Огледайте растението за вредители и ако забележите такива, консултирайте се със специалист с какво да третирате растението. Измиването на листата със сапунена вода, последвано от чиста вода преди третирането, е полезно и ще ви помогне да разрешите проблема си.

Обичайте го. Казват, че растенията са живи същества и също имат нужда от обич.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари