8% поскъпване на клинични пътеки и медицински изследвания

0
Цените влизат в сила от 1 септември до края на тази година
Цените влизат в сила от 1 септември до края на тази година Снимка: БГНЕС

Цените влизат в сила от 1 септември до края на тази година

Поскъпването на някои изследвания са описани в днешния брой на Държавен вестник, предаде NOVA.

Това стана ясно от промяна в Националния рамков договор за медицинските дейности между Националната здравноосигурителна каса и Българския лекарски съюз за 2020 – 2022 г. Решението за промени е взето на 23 ноември във връзка със Закона за бюджета на Касата за т.г. и прогнозата за здравноосигурителните плащания за годината.

Цените на високоспециализираните медико-диагностични изследвания са до края на годината.

С промените се създава нов член, според който цените на някои клинични пътеки поскъпват с 8% от 1 май до 31 декември 2022 г.

Лекото поскъпване е за някои рентгенови снимки – на коляно, става, зъби. В таблицата е включено и изследването на кръвно-захарен профил, глюкоза, цитонамазка, често срещаните изследвания за бременност и при определяне на състоянието на щитовидната жлеза – TSH, fT4.

Дейностите в извънболничната и болничната помощ, назначени и започнати преди 1 септември 2022 г. и завършени след тази дата, се заплащат по цените на този Договор за изменение и допълнение на НРД за медицинските дейности за 2020 – 2022 г.”, се казва в решението, публикувано в Държавен вестник. Медицинските дейности по започнатите и неприключили преди обнародване в „Държавен вестник“ на тези промени се определят по цените, действали преди този Договор за изменение и допълнение на Националния рамков договор за медицинските дейности за 2020 – 2022 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари