Медиана: 8 или 9 партии влизат в парламента

2
Това показват резултатите от изследване на социологическа агенция "Медиана"
Това показват резултатите от изследване на социологическа агенция "Медиана"

Пъстър парламент и ниска избирателна активност очаква на вота на 2 октомври социологическата агенция "Медиана"

Това показват резултатите от ново проучване на общественото мнение за политическите нагласи месец преди изборите, предаде News.bg.

Допитването е проведено чрез интервю със 1008 пълнолетни лица в периода 30 август - 4 септември 2022 г.

Така става ясно, че от гласувалите на предходните избори (2,67 млн. избиратели) по-малко от 80% заявяват, че твърдо ще гласуват отново. Същевременно не се наблюдава активизация сред тези, които преди не гласуваха. Може да се очаква, че пред урните на тези избори ще застанат около 2,2 милиона избиратели.

Прагът за преминаване на 4%-овата бариера ще падне значително - до около 85-88 хил. избиратели. Това дава добра възможност на по-малките партии да се борят за попадане в парламента. Като цяло, това ще даде на всички партии по-голяма "тежест" в процентно отношение (при относително нисък брой реални избиратели).

Същевременно ниската изборна активност в страната ще повиши силно тежестта на гласовете от чужбина.

Има голяма вероятност в следващия парламент да има вече 8 или дори 9 партии - всички, които бяха досега, плюс "Български възход" и "Изправи се България".

ГЕРБ доминира, като води с близо 6 % пред "Продължаваме промяната".

Три партии (БСП, ДПС и "Възраждане") се борят за трето, четвърто и пето място с практически изравнени позиции. Въпреки, че "Има такъв народ" бележи значителен отлив на избиратели, засега те определено запазват възможностите си за представителство в парламента.

"Демократична България" и "Български Възход" също са стабилно над 4%-овата бариера за влизане в Народното събрание. Партията на Мая Манолова засега е близо, но под чертата за влизане в парламента, като запазва шансове да бъде деветата партия в новия парламент.

Резултатите от изборите ще се определят не толкова от предизборната политическа битка между партиите, а от икономическите сътресения в обществото.

Наблюдава се изключително засилена тревожност по отношение на личното материално благосъстояние, перспективите пред страната и страхове за предстоящата зима и непосредственото бъдеще.

Близо 70 % от запитаните споделят, че в последната година материалното положение на тяхното семейство се е влошило, като имат опасения, че това е само началото. Също толкова очакват, че в следващите месеци положението им ще става още по-лошо (а 9 % се опасяват, че могат да изпаднат в крайна мизерия). 40% от хората споделят, че ще им се наложи да пестят от храна и отопление в предстоящите месеци, като само 20% са уверени, че ще могат да се справят безпроблемно с тези си разходи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    4
    Напечатайте прогнозата на...
    ,но с качествени мастила , а не после гъзът на човек да става червен или син. Написвайте кой финансира тези задълбочени изследвания , за да си правим и ние изводите. Вижте какви пари имат някой партийци , но дадат и един лев на залятите села при опустушителните наводнения. Не се наядоха , не се накрадиха !
  • 6
    3
    Kim
    На кого му пука! герб и "продължаваме пиците с кристали (пп)" се борят за благословията на сащ! Тези две американски партии спорят коя е повече американска!
  • 8
    2
    Бранимир
    32% за БСП, отделно на графиката има и "Коалиция за България", ПП ги няма, абе това кога е правено въобще? Ега ти графиката... Някой май се е упражнявал на adobe illustrator.
  • 11
    1
    Бай Чеп
    Баф ма му, на картинкат по-горе Курвела е първа, а в парламента влизат Аптекаря и Шкембе войвода! Тая анкета да не е правена при Цветеслава Гълабова?!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари