700 лева за вадене на кост от гърлото, 100 лева - първичен преглед на морето

0
Някои манипулации достигат рекордни цени
Някои манипулации достигат рекордни цени Видео: NOVA

Промивка на ухо за 530 лева

100 лева за първичен преглед по време на лятната ни почивка.

Това показа проверка на NOVA в някои от частните медицински центрове по морето на прага на актиния сезон. Медицинските услуги това лято са по-скъпи от миналото в много от центровете, сигнализират зрители на телевизията.

Първичният преглед при настинка, порязване или стомашно неразположение, например, започва от 90-100 лв., показват тарифите на частните кабинети. Три пъти по-евтино ще излезе на туристите, ако потърсят медицинска помощ в поликлиниките във Варна или Бургас.

Някои манипулации достигат рекордни нива, като например поставяне на противоалергична инжекция при ужилване - близо 100 лв. Ръст има и при цените на рентгеновите снимки, обработване на рана или вадене на кърлеж.

Сигнали за високи тарифи на медицинското обслужване по морето достигат до контролните органи. От ИА „Медицински надзор” потвърждават, че цените на услугите се определят свободно и това не е нарушение. Въпреки това са попадали на космически тарифи при проверките.

Най-фрапантните бяха промивка на ухо на стойност 530 лв. Другият е случай с румънски граждани, на които бяха поискани 700 лв. за изваждане на рибена кост, заседнала в гърлото. Единствено в закона е записано цените да бъдат предварително определени, а не да се формират според облеклото и колата, с която ще дойде пациентът”, обясни Фидел Косев.

При нарушения туристите могат да сигнализират и контролните органи, съветват експертите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    16
    Циганин 14
    А вместо "добър ден" ако получиш три бързи юмрука? Внимателни, че да да не ти пречи кръвтта от аркадата да се погрижеш за мой близък. Докато натиснеш паник-бутона е Божа работа на кой свят ще си! Добър ден, а?
  • 3
    15
    до 12
    Питай го тогава един гипсиран крак колко кинта е. То зъби си правят и в България. По им е евтино да платят два самолетни билета. Та, заеби това, че в Америка има здравеопазване за всички. С тия 10 000 000 уж не може да си плати нищо! Лошото е, че ние ставаме същите.
  • -5
    14
    до 13
    Ти си плащаш от 2000та г. осигуровки, за да можеш да ми влезеш в кабинета и да ми кажеш "добър ден". А от там нататък ако има нещо по твоя проблем, което касата не покрива, ще си го платиш допълнително, разбира се!
  • 8
    13
    до 11
    Като са реални цените, върви да практикуваш в реална държава. Не да ме дереш предварително 40 години и като ми се наложи да ми искаш реални цени. Върни ми парите за 40 години и ще ти платя бе!
  • 0
    12
    до 10
    Е колко снимки да му направят, че да стигнат премията от 10 милиона долара? Трябва да го щракат денонощно в продължение на 8 години. В Канада ходят да си правят зъбите, че в щатите наистина е проблем.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари