7 вулкана изригнаха едновремнно

0
Сега вулканолози се мъчат да разрешат загадката
Сега вулканолози се мъчат да разрешат загадката

Повишена вулканична активност започна на Земята след 29 ноември, като по безпрецедентен начин изригнаха няколко от големите вулкани в различни части на планетата, съобщи thebigwobble.org.

На 1 декември избухна „Санта Мария" в Гватемала, изхвърли стълб от дим, пепел и камъни на височина 2-3 километра в атмосферата. Тръгнаха и неголеми пирокластични потоци към населени места в близост. В същата държава се събуди и вулканът „Фуего", който през 2015 година е навлязъл в нова фаза, според геолози.

Процесите продължиха в съседната държава - Никарагуа, където се събуди вулканът „Момотомбо" и то за първи път от 110 години. Повишена активност показа и близкият до „Момотомбо" вулкан „Телика". Той бе разтърсван от взривове от септември, това продължава и хората тук се страхуват от пълно изригване в следващите дни.

В друга държава от региона - Коста Рика, вулканът „Туриалба" също започна да показва признаци на събуждане и властите започнаха да се подготвят за евакуация на живеещите в района.

Малко по-рано- на 28 ноември се събуди и мексиканският вулкан „Колима", който изхвърли стълб от дим и пепел на височина над 1.2 мили. Властите наблюдават изригването и също подготвят план за евакуация ако се наложи.

На 2 декември се събуди и един от европейските вулкани - „Етна" изригна, а експерти обявиха силата на изригването като най-голяма за последните няколко десетилетия. Изхвърлените от „Етна" дим и пепел направиха пейзажа в района му лунен.

Сега вулканолози се мъчат да разрешат загадката - дали има свързаност в тези изригвания или всичко е поредица от случайни събития. Проучват се данни за силата на вулканичните прояви във всички региони на планетата и се наблюдават някои от най-големите и опасни вулкани.

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари