7-годишната сага „Батко и братко” приключи

0
Веселин Георгиев е невинен по делото "Братко"
Веселин Георгиев е невинен по делото "Братко" Видео: БГНЕС

Седемгодишната съдебна сага "Батко и братко" приключи и на трета инстанция с оправдателна присъда за бившия шеф на пътния фонд Веселин Георгиев.

Състав на Върховния касационен съд (ВКС) потвърди, че обвиненията срещу Георгиев са несъставомерни, пише 24 часа.

Бившият шеф фонда, станал известен като Батко, бе обвинен в длъжностно престъпление, свързано с това, че е сключил 8 договора с фирми на братята му Бойко и Емил Георгиеви за над 38 млн. лв.

Според магистратите Георгиев не бил възложител на въпросните поръчки, а такива били областните пътни управления, които на практика са сключвали договорите с фирмите на братята му "Биндер" АД, "Инмат" ООД и гражданско сдружение "Инфраструктурни обекти". Тъй като Георгиев не е възложител, ВКС, както и по-долните съдебни инстанции, приема, че няма как да е нарушил и забраната в Закона за обществените поръчки в тях да участват свързани лица. Съдът приема "напълно несъстоятелни" доводите на прокуратурата, че след като Георгиев е овластил директорите на областните дирекции да провеждат обществени поръчки, то те действали от негово име.

"Георгиев не е оказвал и влияние, на който и да е от членовете на определените комисии при вземане на решенията им, нито на директорите, като по делото не са налице и каквито и да са твърдения в тази насока. Отношението му към тези договори е било само да ги одобрява с подпис, след като процедурите вече са приключени окончателно", пишат съдиите. Скандалът с възлагането на обществени поръчки на фирми на братята на Веселин Георгиев избухна през 2008 г. и доведе до спиране на пари от Брюксел - 115,4 млн. евро по програма ИСПА и 50 млн. евро по програма ФАР.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари