7 години след протестите все още няма канализация в „Средна кула“ и „Долапите“

3
Ще има ли край дългогодишната сага
Ще има ли край дългогодишната сага Видео: Русе Медиа

Ще има ли край дългогодишната сага

7 години след протестите през март 2014-а за изграждане на канализацията в кварталите „Средна кула“ и „Долапите“, дългоочакваният проект на ВиК-Русе е пред старта на строителните дейности.

По предварителна информация те ще започнат от района под Сарайския мост. Тъй като теренът, който ще бъде блокиран, е голям, се е наложило да се изчака свалянето на скелето на Сарайския мост. Подготвя се и временна организация на движението. Тъй като в доклада на надзорника е имало неточности, се е наложило по искане на общината те да бъдат коригирани. До края на днешния ден документите трябва да бъдат одобрени от общинската администрация и утре да бъдат внесени в РДНСК, за да се проверят и да бъде издадена заповед за одобряване на проектите за строителните дейности.

На практика са сключени всички договори, техниката е в готовност, но се изчаква да минат изборите. Причината – проектът е мащабен и участниците предпочитат първата копка да не става част от нечия предизборна кампания.

Тази канализация е чакана с десетилетия от жителите на кв. „Средна кула“ и „Долапите“ . Точно преди 7 години близо месец имаше протести, които започнаха от блокади на пътя Русе-Бяла, прехвърлиха се на Дунав мост, след което имаше и ритуално погребение на проекта за канализацията пред сградата на областната управа.

Ето част от събитията, документирани от екипа на Русе Медиа:

1 март 2014 – Протест заради липса на канализация затвори за час пътя Русе-София. Над 200 души от русенските квартали Средна кула и Долапите излязоха с плакати срещу решението на екоминистерството да не финансира проекта.

В двата квартала живеят над 6000 души, които вече 40 години напразно чакат да получат нормална канализация. В дворовете на повечето къщи няма място за нови септични ями. Повечето от жилищните домове са с напукани стени, а застрахователите отказват да ги застраховат. Търпението на хората е напълно изчерпано – община Русе има спечелен проект за 30 млн.лв., но от екоминистерството казват, че няма пари.

Кметът Пламен Стоилов заедно с областния управител Венцислав Калчев и местните депутати са категорични, че заедно ще настояват да се намерят пари за канализацията. Местните жители пък заплашват, че ще излязат отново на протест, който може да се пренесе и в София

4 март 2014 – Блокадата на пътя Русе-София вече е вечерна. Тя продължава четвърти ден и в нея участват жителите на русенските квартали „Средна кула“ и „Долапите“, които протестират срещу отказа да се финансира проектът за изграждането на канализация. Този път движението бе спряно за около час между 18 и 19 часа, тъй като през деня хората са на работа.

Въпреки призивите на областния управител и кмета временно да се спре с протестните действия, над 100 души отново бяха на шосето. Заради безопасността те бяха облечени със светлоотразителни жилетки. Хората споделиха, че са готови да излизат на пътя всеки ден, докато някой им обърне внимание и вземе проблема им насериозно.

Междувременно, във връзка с напрежението около проекта на двата русенски квартала, от екоминистерството заявиха, че след одобрението на средствата за периода 2014 – 2020 Община Русе ще бъде поканена да сключи договор за финансиране. Това обаче ще стане според правилата на новата програма „Околна среда“.

12 март 2014 -Протестиращите от двата русенски квартала „Средна кула“ и „Долапите“ направиха ритуално погребение на проекта за канализацията на домовете им. Те запалиха и свещи пред сградата на областната управа, в която се състоя срещата им с ръководителя на Управляващия орган Спиридон Александров и зам.-министъра на екологията Дин Онбаши.

Хората останаха крайно неудовлетворени от получените отговори на въпросите им кога най-после ще се случи проектът и ще имат нормална канализация. И Александров, и Онбаши обясниха, че има предоговаряне със 162 процента на ОП „Околна среда“ за периода 2007-2013 г., и русенският проект заедно с още 26 няма сключен договор за финансиране. Единственият вариант е той да бъде реализиран приоритетно след договарянето на новата оперативна програма и реализацията му да започне през 2015 г. Жителите на двата квартала обаче не чуха други варианти за финансиране в по-ранен период и заявявайки, че не вярват на обещания, напуснаха срещата. Те са категорични, че ще продължат с протестите си и блокирането на пътя Русе-Бяла всяка вечер. Заявиха също така, че вече няма къде да копаят нови септични ями. Молят се само да не се случи някое нещастие, тъй като дупките от пропаданията по улиците и край къщите се появяват буквално за една нощ. Защото тогава наистина някой ще трябва да понесе отговорността от забавянето на проекта, който се чака вече години.

19 март 2014 – Протестът срещу спрения проект за канализация на двата русенски квартала „Долапите” и „Средна кула”, който продължава вече 19-ти ден, се пренесе тази вечер на кръговото кръстовище пред Дунав мост. 20 леки автомобила с плакати и националното знаме направиха автопоход от кварталите до подхода към граничния пункт, за да заострят вниманието на обществеността върху своя проблем.

Хората от двата русенски квартала са категорични, че няма да прекратят с протестите, тъй като не желаят да чакат до 2015 г. за канализация, както им обещаха от Министерството на околната среда и водите. Те пренасят протеста си в Русе, като ще правят шествия по улиците на града. Проектът за канализацията, който е на стойност 40 млн.лв., е одобрен, но няма подписан договор с общината от екоминистерството, тъй като финансовият ресурс по оперативна програма „Околна среда” е изчерпан заради предоговаряне. Вариантът е да се получи финансиране през новия програмен период, като канализацията на двата квартала ще бъде направена приоритетно, обясниха от екоминистерството при последната си среща с протестиращите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари