66-ата регата ТИД стартира в неделя от Германия

1
ТИД 2023 стартира след три дни
ТИД 2023 стартира след три дни

ТИД 2023 стартира след три дни

На 25 юни 2023 г., неделя, при град Инголщат, Германия, за поредна година стартира най-голямата в Европа и света международна туристическа гребна регата по река Дунав ТИД (TID-Tour International Danubien). Преминава през: Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Сърбия, Хърватия, България и Румъния – 2516 км за 74 дни!

За 66-и пореден път България ще бъде домакин на етапа „Ново село – Силистра“ (509 км), за периода от 13 до 27 август т.г. с участието на държавите от Дунавския регион, като и тази година за българския етап организатор е Стилиан Бонев от град Русе.

Големият дунавски воден поход представлява 2,5-месечно пътешествие от типа „човек, лодка и багаж“ през всичките изредени 8 държави на реката. Това е най дългата гребна регата с кану или каяк в света и се организира от 1956 г. Сегашният маршрут започва от 1968 г., като началото винаги е в края на юни от Инголщат, Германия. Преминава и през останалите страни-организатори и приключва в средата на септември в румънското село Свети Георги (Сфънту Георге) на Черно море.

През 2023 г. регатата също ще завърши в град Силистра поради съображения за сигурност на участниците (трасето в Румъния и през тази година остава затворено).

Както е известно, всяка една страна представлява отделен етап, разделен на отсечки с дължина на дневния маршрут между 30 и 60 км. Участниците в гребната регата трябва да се справят с капризите на времето, яркото слънце, вълните, теченията, шлюзовете по Дунав и корабоплаването по голямата европейска река. От Инголщат по нейните вълни след няколко дни ще се понесат десетки любители гребци и каякари на различна възраст (обикновено от 7 до над 80 години). Ето го и маршрута, по който ще премине регатата -

Германия (24.06. - 01.07.): Инголщат - Щраубинг – Ерлау;

Австрия (02.07. - 11.07.): Инцел - Линц - Виена – Хайнбург;

Словакия (12.07. - 15.07.): Братислава – Комарно – Щурово;

Унгария (16.07. - 25.07.): Вишеград – Будапеща – Мохач;

Сърбия (26.07. – 27.07.): Апатин – Богоево;

Хърватска (28.07.): Борово;

Сърбия (29.07. - 12.08.): Бачка Паланка – Белград – Кусяк;

България (13.08. - 27.08.): Ново село – Видин – Русе – Силистра;

Румъния/Делта (28.08. - 08.09.): Кълъраш – Тулча – Сф.Георге – Черно море.

Значението на TID през тези вече 66 години е голямо. Целта от самото начало на голямото европейско събитие е взаимното разбирателство и опознаване на културите на другите народи с всичките им политически, идеологически, религиозни или етнически различия. Това насърчава и създава приятелства, укрепва солидарността между любителите на водните спортове и гражданите на различни страни. Затова и отразяването на това международно събитие от националните и регионалните медии ще бъде принос за авторитета на Република България, както и към всяка община домакин на отделните етапи.

Българският етап на ТИД 2023 по река Дунав стартира на 13.08.2023 г. от с. Ново село при Видин, включва разстояние от 509 км по поречието и завършва на 27.08.2023 г. в Силистра. Все още за този етап не е известно колко ще са участниците в регатата в нашия участък. След като бъде качена, в сайта на Българската федерация по туризъм всеки ще може да се запознае с Наредбата за организиране и провеждане на 66-а Международна туристическа регата по р. Дунав ТИД 2023, както и с разстоянията на всеки един етап, крайбрежните места и точните дати на отделните престои

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари