До 600 лева за банка кръв в Русе

1
Между 300 и 600 лева за банка кръв са плащали близки на пациенти в нужда от Русе
Между 300 и 600 лева за банка кръв са плащали близки на пациенти в нужда от Русе Снимка: Dunavmost / Архив

Как може да бъде решен проблемът с кръводаряването?

Между 300 и 600 лева за банка кръв, като тази сума варирала според кръвния резус фактор - толкова са плащали близки на пациенти в нужда от Русе. Всичко това стана ясно в края на миналата седмица, когато в града беше разкрита престъпна група за търговия на кръв. По време на операцията са задържани трима души.

"Многократно гражданите са се оплаквали, но е и видимо за всеки, който мине през двора до 12:00-13:00 часа, че има лица, които предлагат кръв срещу заплащане. В писмена форма пред две ръководства съм молила да бъде назначена охрана на входа, която да възпрепятства, но се оказа, че дворът на болницата е обществено място и всеки може да е там. Това влияе негативно върху имиджа на болницата, на отделението и на хората, които работим тук", каза в "Денят започва" по БНТ д-р Биляна Цветанова - началник на отделение "Трансфузионна хематология" към УМБАЛ "Канев" - Русе.

Темата с търговията с кръв коментираха бившият министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков и адвокатът по "Медицинско право" Мария Петрова.

Ако има желание, целият процес на кръводаряване може да се управлява добре и да е правилно насочен, така че да няма черен пазар на кръв, каза Ненков.

"Моята теория е, че хората, които управляват системата на здравеопазването и страната, чисто по ориенталски, когато имат здравословен проблем, вдигат телефона на директора на някоя голяма болница и една линейка я докарва в София. И този, който вдига телефона, остава с впечатлението, че нашата система работи перфектно", коментира той.

По думите му, идеята за кръводаряване не е добре представена: "Като дариш кръв по никакъв начин няма да бъде заразен с каквото и да е, по никакъв начин."

Адвокатът по "Медицинско право" Мария Петрова подчерта, че ние си затваряме очите пред този проблем, а системата е безсилна да го реши:

"В безсилието си чрез бездействието си тя толерира всичко това, което наблюдаваме като черен пазар на кръв и кръвни продукти", допълни тя.

За нея решение има няколко стъпки - добра информационна кампания, за да може обществото да оцени този хуманен акт, промени в Закона за кръвта и кръвните продукти и подходящи стимули за кръводарителите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    4
    гост
    Баламите демокрацията вече унищожи тотално . Иска ви се още но няма , беше то едно време подлъгването за шоколадче и два дни платен отпуск . И давахме нали сме хора . Обаче когато се наложи за мой родител да намеря кръв "Бялата мафия" нещо забрави за моята дарителска лепта . Бях принуден да занеса четирима приятели до София за кръв . Там подобни авери също имаше и ми предложиха с/у заплащане и знаете ли какво , ами щеше да ми излезе по евтино защото на моите познати дадох една сума освен това имаше и пътни разходи и храна . Излезе ми по скъпо но пък се заклех "Край на моето кръводаряване" .
  • 9
    3
    1234
    Като няма национална стратегия в тази сфера се дава ниша на такива безскрупулни хора. Крайно унизително е да се молиш за кръв, а често и от нямането си да търсиш по няколкостотин лева за банка. Редно е да има повече кампании и да се разясни на хората, че е полезно за организма и хуманно за обществото да се дарява кръв!
  • 16
    2
    Бла, бла, бла
    Е, няма толкова много празнословие в дудненето на тия. Схемата е толкова прозрачна, че няма накъде повече! Отиваш да дариш за близък, но те връщат с измислени оправдания. Отива втори да дари - пак е върнат. Тласкат те да си купиш кръв от циганите. Минавал съм по тоя път.
  • 1
    1
    Bonkerz
    В репортажа казаха, че който дари кръв има прави на 2 дни отпуска. Може да се даде кръв 5 пъти годишно и да се получат 10 дни отпуска.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари