600 бегълци от закона са в неизвестност

0
Главна дирекция „Охрана” нямала нужния капацитет да ги издири
Главна дирекция „Охрана” нямала нужния капацитет да ги издири

609 души са избягали от правосъдието през 2018 г.

Това става ясно от годишния доклад на прокуратурата, която по закон привежда в изпълнение присъдите. Те се издирват, засега неуспешно.

Сред основните причини за неизпълнението на тези съдебни актове (присъдите б.р.) отново е укриването на осъдените лица в страната и в чужбина, което затруднява издирвателната дейност и установяване на тяхното местонахождение”, посочва се в доклада на прокуратурата, предава mediapool.bg.

От гледна точка на статистиката броят на укриващите се от правосъдието е малък – 3,5% от общия брой на приведените в изпълнение присъди. Същевременно обаче многократно и МВР, и министерство на правосъдието са показвали, че не могат да издирят осъдените, които се укриват успешно с години.

По закон осъден трябва да бъде приведен в затвора от служителите на главна дирекция „Охрана” (ГДО) към правосъдното министерство. Там обаче нямат достатъчно капацитет и правомощия да се справят с тази задача. В случай, че човек реши да се укрие, ГДО подава сигнал до МВР, което пък трябва да го обяви за издирване. Цялата процедура е тромава и често неуспешна.

Въпросът за бегълците от правосъдие бе повдигнат за пореден път в началото на миналата година след шесторното убийство в Нови Искър. Тогава се оказа, че заподозреният Росен Ангелов години наред е бил издирван неуспешно, за да бъде вкаран в затвора. В крайна сметка той бе намерен мъртъв дни след убийството, а от МВР обявиха, че се е самоубил.

След проверка главният прокурор Сотир Цацаров предложи имената и снимките на всички издирвани да бъдат качени на сайт, до който всеки да има достъп. В момента на страницата на МВР има секция „Укриват се”. Очевидно това не е помогнал особено, тъй като броят на издирваните миналата година е бил същият, както и през 2017 г. Година по-рано, през 2016 г., бегълците от правосъдие са били по-малко – 593 души.

Друга мярка, приета преди години в опит да се спрат бягствата, още не е задействана – издаването на т.нар. заместващи документи. Идеята е на осъдените да се отнемат личните документи и да им се издават такива, с които не биха могли да напускат страната. Промените бяха приети през 2015 г., но едва миналото лято от МВР заявиха, че са започнали да работят за издаването им.

В четвъртък Цацаров бе попитан за този проблем от депутата от БСП Пенчо Милков. Главният прокурор отговори, че през последните години са направени промени, които са подобрили ситуацията. Остава обаче проблемът с малкия капацитет на ГДО и невъзможността ѝ да издирва. Според Цацаров МВР трябва да се включи по-активно. Такива промени засега не са направени.

Източник: mediapool.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари