60 декара сухи треви изгоряха край Шабленското езеро

0
На територията не са установени засегнати и бедстващи животи
На територията не са установени засегнати и бедстващи животи Снимка: архив

На територията не са установени засегнати и бедстващи животи

60 декара сухи треви и тръстика изгоряха при пожари в защитената местност Шабленско езеро. На територията не са установени засегнати и бедстващи животи. Очаква се засегнатата растителност да се възстанови до няколко месеца, с настъпването на пролетния сезон, съобщават от Регионалната инспекция по околната среда и водите - Варна.

Първият пожар е установен на 6 февруари в следобедните часове, а вторият три дни по-късно - на 9 февруари, при извършване на планови проверки на територията.

Огнената стихия е овладяна своевременно, благодарение на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Шабла.

Територията, засегнатата от пожарите, попада в две защитени зони от екологичната мрежа Натура 2000: за опазване на дивите птици – „Шабленски езерен комплекс”; за опазване на природните местообитания и дивата флора и фауна – „Езеро Шабла-Езерец“.

След предоставяне на данни от Районна прокуратура – Каварна, за извършителите на деянията, ще бъдат предприети Административно-наказателни действия по реда на екологичното законодателство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари