6 суперхрани, с които е опасно да се преяжда

0
Защо е важно и количеството, не само качеството на храната
Защо е важно и количеството, не само качеството на храната

Хумусът може да предизвика напълняване

Терминът „суперхрана“ дава спокойствието на много хора да консумират огромни количества от храни, считани за много полезни. Но както с всяко полезно и вредно нещо, така и със суперхраните трябва да се внимава, защото водещият показател е количеството.

Когато консумирате прекалено много от която и да е храна, било то и една от най-полезните, рискове за здравето има, както би могло да има и странични ефекти.

Сайтът Brightside решава да провери максимата „отровата е в количеството“ и да установи кои са негативните ефекти от преяждането с някои суперхрани, сподели Аз-жената.

Броколи могат да раздразнят червата

Броколите са суперхрана, богата на хранителни вещества и бедна на калории. Прекрасен източник са на витамин С, растителни протеини, калий. Те обаче са и изключително богати на фибри, което от една страна е добре за храносмилателната система, но от друга може да предизвикат храносмилателни смущения, ако бъдат консумирани прекалено много. Твърде голямото количество фибри може да предизвика газове, подуване, болки, диария.

Преяждането с броколи и други зеленчуци от семейство Кръстоцветни може да въздейства върху лекарства за разреждане на кръвта заради високото съдържание на витамин К в състава им. Този витамин играе роля в коагулацията на кръвта.

Преяждането със сьомга може да разреди кръвта

Сьомгата е суперхрана, която е богат източник на полезни протеини, мазнини и омега-3. Тя е един от най-здравословните избори, които можете да направите, но преяждането с нея може да окаже въздействие върху тромбоцитите в кръвта, като това блокира възможността за нормално съсирване. Сьомгата е и една от рибите с високо съдържание на живак. Когато консумирате твърде много сьомга наведнъж, организмът ви може да се пренасити с опасния метал.

Канелата може да има токсичен ефект

Канелата се счита за суперхрана заради свойствата си да балансира кръвната захар и заради богатото наличие на антиоксиданти в нея. Тя е смятана за полезна в борбата със сърдечносъдовите и раковите заболявания. Има ускоряващ метаболизма ефект.

Прекаляването с канелата обаче може да има токсичен ефект за черния дроб. Активното вещество на канелата – кумарин, в големи количества може да увреди черния дроб.

Авокадо причинява напълняване

Трупането на мазнини не се случва само при консумация на рафинирани въглехидрати и пържени мазни храни. Случва се и при злоупотреба с полезни суперхрани, каквото е авокадото. То е калорично и много богато на полезни мазнини, които обаче в големи количества предизвикват напълняване. Иначе авокадото е полезно заради наличието си на витамин К, фолиева киселина, витамин Е, омега-3, фибри. Има противовъзпалителен ефект и е полезно за сърдечносъдовата система. Но в големи количества може да причини и храносмилателни проблеми.

Хумусът може да предизвика напълняване

Хумусът е популярна суперхрана заради съставките, от които се приготвя – сусамов тахан и нахут. Тези съставки са богат източник на полезни растителни протеини, мазнини, фибри, сложни въглехидрати. Имат свойството да балансират кръвната захар, холестерола и да подобряват храносмилането. Когато преяждате с хумус обаче, това може да се отрази зле на фигурата ви.

Комбуча може да повиши пикочната киселина

Ферментиралата напитка е много полезна заради високото съдържание на пробиотици и антиоксиданти. Прекаленото количество комбуча в тялото обаче може да е опасно за хора със слаба имунна система. Тъй като тази напитка е непастьоризирана и се приготвя в домашни условия, съдържа бактерии и дрожди, те могат да бъдат заплаха за здравето на хора с компрометиран имунитет. Освен това, комбуча повишава киселинността в организма, като това може да предизвика и повишаване на пикочната киселина в кръвта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари