6 сигурни признака за инфаркт

0
Сърдечният удар е резултат от отдавна болно сърце
Сърдечният удар е резултат от отдавна болно сърце

Всяка година десетки милиони хора по света получават сърдечен удар.

Много от тях оживяват, но някои не прескачат трапа, особено ако вече са имали инфаркт, пише 168 часа.

Сърдечният удар е резултат от отдавна болно сърце. Той настъпва, защото то все повече отслабва и кръвоносните съдове се стесняват. Когато артериите се задръстят с плака, сърцето е подложено на непосилен натиск да изпомпва кръв. И понеже е мускул, самото то отслабва и спира да работи добре.

Сърдечният удар (инфаркт на миокарда) се причинява или от коронарна тромбоза (съсирек в артерия), или от блокиран приток на кръв към сърцето.

Хората усещат инфаркта по различен начин. Невинаги има пронизваща болка. Понякога той идва след бавно отслабване на сърдечния мускул с леки симптоми. Ако човек знае какво предвещава инфаркта, ще съумее да го изпревари и да се спаси.

По-долу са изброени най-важните признаци. Ако е налице един или няколко от тях, идете на доктор незабавно.

    Стягане в гърдите.

Това е най-честият симптом, че сърцето е поставено натясно и се мъчи. Човек се чувства така, сякаш камък тежи на гърдите му. Появяват се болки в гърдите, гърба, врата, челюстта, ръката (или рамото) и високо под “лъжичката” в стомаха. Това са все признаци, че не стига достатъчно кръв до сърцето.
l Симптоми на настинка и грип. Кашлянето и хриповете са начин, чрез който тялото се мъчи да усили кръвообращението. Общото усещане е “нещо ми става, разболявам се”. Ако е налице и друг от изброените тук симптоми, значи сърцето е зле и инфарктът се е задал.

 Студена пот и замайване.

Ако изведнъж ви облее студена пот и кожата ви стане лепкава без причина, това може да е предвестник на инфаркта. Замайването пък се дължи на недостатъчен приток на кръв към мозъка.

Силна умора.

При сърдечните болести винаги има повратна точка. От тях не се разболяваш вчера или онзиден, както от заразните. Когато сърцето стигне тази точка и повече не издържа, притокът на кръв е силно намален и има внезапен и много силен енергиен спад. Човек просто грохва и му е толкова трудно да иде до пощенската кутия, колкото да бяга маратон. Ако се случи, викайте линейка незабавно.

Обща слабост.

Мускулите не получават нужните им хранителни вещества и кислород чрез кръвта, защото оросяването им е слабо. Чувства се изтощение, което е протяжно и поради това се различава от внезапната тежка умора.

Задъхване.

Белите дробове не работят добре, тъй като и сърцето е зле. Ако все не можете да си поемете дъх както трябва, проблемът не е в дихателния ви апарат, а в намалелия приток на кръв към и от сърцето.

Източник: 168 часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари