577 души от ГДБОП са подали рапорти за напускане

0
Не искат да се връщат в МВР, в ДАНС парите и условията били по-добри
Не искат да се връщат в МВР, в ДАНС парите и условията били по-добри

577 души от всичките 700 наличен състав от ГДБОП, които в момента са под шапката на ДАНС, са написали рапорти за напускане, съобщи Фрогнюз.

Причината е по-добрата обстановка за работа в Държавната агенция и по-доброто заплащане в сравнение с МВР, където трябва да се върнат.

Според последните поправки в закона за МВР ГДБОП се връща под шапката на МВР. Основната идея да се премести ГДБОП в ДАНС е била да се „смачкат“ редица дела, смята вътрешният министър в оставка Веселин Вучков.

Той смята, че няма да стане същото с връщането на Агенцията в МВР с последните промени в Закона за МВР. Според него промяната в размера на възнагражденията не може да бъде аргумент срещу реформите в министерството, въпреки че заплатите на 700 служители от ДАНС ще бъдат съкратени значително в резултат от планираното връщане на ГДБОП в МВР.

Според ДАНС в мотивите за връщане на ГДБОП в МВР липсва какъвто и да било анализ на постигнатите професионални резултати в дейността на Агенцията през изтеклата една година след преминаването на бившата ГД „БОП“ в нейния състав.

За този период са проведени 270 операции, включително и 38 с партньорски служби. Като пример могат да се посочат иззетите 710 кг хероин, 29 кг кокаин, 211 867 броя таблетки синтетични наркотици и 583 броя огнестрелно оръжие, както и разкритите 13 работилници за изготвяне на скимиращи устройства.

От агенцията смятат, че премахването на функцията по разследване от ДАНС би означавало премахване на екипността, както и необходимост от координиране на работата на структури от три ведомства и в резултат – сериозно затормозяване на съвместната работа по досъдебни производства.

Премахването на правомощието по разследване ще доведе до неоправдано забавяне на разследването по водените в ДАНС досъдебни производства, смятат от агенцията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари