500 милиона лева от "проспани" хазартни такси - за корупция, а не за пенсии, учители и медицински хеликоптери

0
Днес стана ясно, че съдът е отхвърлил голяма част от претенциите на свързаното с бизнесмена Васил Божков дружество “Еврофутбол”
Днес стана ясно, че съдът е отхвърлил голяма част от претенциите на свързаното с бизнесмена Васил Божков дружество “Еврофутбол” Снимка: ДБ

Христо Иванов:  Стотиците милиони “проспани“ такси на Божков са чудовищна корупция

Крещящ пример за целия корумпиран модел, който ни управлява - така съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов определи решението на Административния съд в София (АССГ), от което личат сериозни критики към бездействието на държавата по случая “Еврофутбол” в резултат на което не са платени над 300 млн. лева такси

Днес стана ясно, че съдът е отхвърлил голяма част от претенциите на свързаното с бизнесмена Васил Божков дружество “Еврофутбол”.

“Предвид периода и размера на непостъпилите в държавния бюджет общо държавни такси 557 млн. лева, за съда, с оглед на фактите по делото, е необяснимо както бездействието на органа, осъществяващ държавния надзор върху хазарта, така и бездействието на министъра на финансите, към който е била Държавната комисия по хазарта (ДКХ)”, пише в решението на съда.

Според Иванов думите на съда са меки, защото става дума за напълно целенасочено създадено двусмислие в закона, което да позволи плащането на по-малки такси за хазартната дейност. 

Абсолютна свинщина е това. 500 млн. лв., които не са отишли за пенсии, за заплати на учители, санитари, за детски и спортни площадки, не са отишли за медицински хеликоптери, за Бърза помощ.

Ето това е Бойко Борисов. Ето това те наричат “работа, работа, работа”. Корупция, корупция, корупция. Рушвети, рушвети, рушвети. Тази свинщина трябва да бъде прекратена”, заяви Христо Иванов.

Той припомни самите думи на Васил Божков, че всеки месец е плащал подкупи, които или е носил лично, или “разни дами са ходили да ги взимат от него, за да ги носят”. 

Затова е важно коя е Мата Хари. Защото е много вероятно да става дума за муле, за персона, която е имала за задача да ходи в премиерската вила да носи подкупите, да ги слага в чекмеджетата и да ги снима като доказателство. Става дума за чудовищна корупция”, смята Христо Иванов.

По думите му става дума за корупция, която започва от законодателно действие, минава през Министерството на финансите и ДКХ, а от схемата е получавана “корупционна рента”. Той припомни, че схемата не се разследва, а случаят е проспан от финансовото разузнаване. “Гешев си затваря очите и си пипа ушите. Не може да се търпи това нещо повече”, заявява съпредседателят на “Демократична България”.

 

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари