500 лева глоба, ако шофьор сам си ремонтира колата

18
Търговията с части ще се наказва също с глоба от 5000 лева
Търговията с части ще се наказва също с глоба от 5000 лева

Основната промяна е отпадането на необходимостта да се минава през каналите на КАТ.

Собствениците на автомобили могат сами да си монтират регистрационните номера на колите си. Това е една от идеите в закона за пътните превозни средства, проект на който е публикуван за обществено обсъждане, пише "Телеграф".

Основната промяна в новия закон е отпадането на необходимостта да се минава през каналите на КАТ. Идеята е това да се прави от частни фирми, които да следят дали са пренабити номерата на рамата, двигателя, дали има изменения в конструкцията на автомобила и следи от манипулации на километража.

След минаване през проверката собственикът на колата ще получава час, в който да отиде в КАТ, за да си получи само талоните и регистрационните номера на колата, без да се реди на опашки. Регистрите на Пътна полиция и пунктовете за проверка ще бъдат свързани.

"Преди при поставянето на регистрационните номера се слагаше и пломба. Сега не е така, поради което се обсъжда идеята и сам да можеш да си ги монтираш, обясниха експерти пред "Телеграф".

Обсъждането на проект за закон за превозните средства става факт, след като действащият Закон за движение по пътищата взе решение да бъде разделен на три - закон за водачите на МПС, бъдещ закон за движение по пътищата и закон за превозните средства.

Първите два проекта бяха публикувани за обсъждане в началото на годината, докато този, насочен към регистрациите, се забави с 6 месеца. В неговия обхват влиза и дейността на автосервизите. Всеки, извършващ ремонти на автомобили, ще трябва да се регистрира в ДАИ.

"Първоначалната идея беше новите автомобили, които влизат в страната да не чакат на опашка в КАТ, а да могат да се дадат на частни фирми. Те трябва да правят тези прегледи – първоначални и идентификация на автомобила.

Обикновено те идват без регистрационни номера, а частните фирми няма да могат да издават пълната документация и да дават номер на автомобила. Така че се налага клиентът отново да отиде до КАТ, обясни автомобилния състезател Румен Дунев по NOVA.

Според него няма автомобил, който да не може да бъде регистриран в страната ни, дори да не е изряден.

Проектозаконът предвижда и забрана за внос на коли с десен волан. „Тези автомобили са доказано опасни. Те не са предназначени изцяло за ползване”, категоричен е автомобилният състезател.

Ако работи без нужното удостоверение, го очаква глоба от 1000 до 5000 лв.

С хилядарка ще трябва да се бръкнат сервизите за неиздаване на касова бележка или фактура.

След ремонт ще трябва да дават гаранция от 6 месеца. Глоби се предвиждат и за граждани, които решат да ремонтират сами автомобилите си. Те ще трябва да платят санкция от 500 лева. Регистър на всички сервизи ще се съхранява в ДАИ.

Проектът на закон обръща внимание и на търговията на авточасти втора употреба. Те трябва да се извършват само от регистрирани търговци. Те също трябва да бъдат вкарани в регистър. Нерегламентираната търговия с части ще се наказва също с глоба от 5000 лв.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Водопроводчикът напусна работа, защото не можа да убеди жена си, че кълчищата не са: "Косми от оная руса кучка, със сухата коса"

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари