50-те лева към пенсиите ще се изплащат до края на мандата на служебното правителство

0
Министър Гълъб Донев посочи, че финансовото състояние на държавата е изключително тежко
Министър Гълъб Донев посочи, че финансовото състояние на държавата е изключително тежко Снимка: БГНЕС

Допълнителните 50 лева към пенсиите ще продължат да се изплащат поне до края на мандата на служебното правителство

 Това съобщиха служебният заместник министър-председател по икономическите и социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика Гълъб Донев и Асен Василев - служебен министър на финансите, пред журналисти в Министерския съвет, предаде БТА.

Гълъб Донев посочи, че финансовото състояние на държавата е изключително тежко. "За съжаление финансовата обезпеченост беше гарантирана за някои от мерките до края на месец май, за други - до края на месец юни", добави той. Служебният министър смята, че българският бизнес, който пострада от мерките по ограничаване функционирането на някои от секторите на българската икономика, е поставен в доста тежко състояние. Затова още на първото заседание на служебния кабинет са обсъдени възможностите за продължаване на социално-икономическите мерки. Това са мерките 60/40 и 80/20. Мерките, които са свързани с децата, които не ходят на училище или на детски градини и родителите, които са в неплатен отпуск.

Служебният министър на финансите Асен Василев уточни, че мярката за българските пенсионери е насочена към хората, които са "най-ударени" от кризата. Той добави, че по въпроса за мерките за бизнеса се работи активно със служебния икономически министър, със служебния министър на туризма, за да се види по какъв начин да се подпомогнат не само фирмите в пострадалите сектори, но да се помогне и на целия български бизнес. Целта е да може да се подпомогне бизнесът, за да излезе по-лесно от икономическата криза.

Освен това се обсъжда как може да се помогне и на самонаетите лица. Василев помоли за период от 7-10 дена, за да се "проиграят всички сценарии" и да се види какво финансово обезпечение би имало за такива мерки. "Истината е, че ако не заработи бизнесът, пари няма да има за нищо. Ако заработи бизнесът, пари ще има за всичко", изтъкна Асен Василев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Женското "НЕ СЕ СЪРДЯ" е като зъболекарското "НЯМА ДА БОЛИ!"

Харесай Дунавмост във Фейсбук