50 нови случая на туберкулоза в Русе

1
Трима души са починали, съобщи д-р Димитър Лазаров
Трима души са починали, съобщи д-р Димитър Лазаров Видео: bTV

Трима души са починали от туберкулоза през тази година в Русе.

Досега са открити около 50 нови случая, съобщи д-р Димитър Лазаров - главен експерт в Регионална здравна инспекция – Русе, цитиран от БГНЕС.

Най-уязвимите групи са лицата с намалена имунна система, по-точно носителите на човешки имунодефицитен вирус – ХИВ, т.е. който причинява СПИН и според данни на СЗО 9% от починалите са носители на СПИН”, добави д-р Лазаров.

Туберкулозата е хронично протичащо специфично възпалително заболяване, което засяга предимно белите дробове, но може да засегне и централната нервна система, лимфните съдове, храносмилателната система, костите, ставите и дори кожата.

До 13 декември в Тубдиспансера се провеждат консултации за риска от туберкулозата. Целта е да се повиши обществената информираност по отношение на това все още социално значимо заболяване.

В сравнение с миналата година, се забелязва ръст в броя на откритите случаи на туберкулоза в Специализираната болница за активно лечение и профилактика на пневмо фтизиатричните заболявания в Русе.

По данни на Световната здравна организация туберкулозата остава един от основните проблеми на общественото здраве в Европа.

През 2018 година 1,5 милиона души са починали от туберкулоза в световен мащаб. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари