50 милиона лева са усвоени от фалшиви биофермери

0
Предстои одит на Европейската комисия заради оповестените нарушения по мярката за биологично производство
Предстои одит на Европейската комисия заради оповестените нарушения по мярката за биологично производство

50 милиона лева или 30% от парите за биологично производство по мярка 11 на Програмата за развитие на селските райони са усвоени от нереални биофермери.

Темата коментира пред БНР Албена Симеонова, председател на Българска асоциация Биопродукти. Проверка на Министерство на земеделието е открила присъствие на фалшиви биофермери, които освен това са ползвали и средства за растителна защита, забранени дори в конвенционалното земеделие. В същото време тези фермери са получавали субсидии за биопроизводство. Става въпрос за 18 направени проверки, при 11 от които има наличие на неразрешени препарати.

Албена Симеонова посочи, че от дълго време БАБ подава сигнали за подобни нередности, но проверки за инициирани чак през последната година. „Мисля че последните пет години подаваме такива сигнали. Вярното е, че новото ръководство на Министерството на земеделието обърна внимание на нашите сигнали. Сигналите бяха много просто зададени от нас. Култури, които много трудно се гледат по биологичен начин – рапица, кориандър, пшеница - става въпрос за десетки хиляди декари“, каза Албена Симеонова.

Според председателя на Биоасоциацията нарушенията са ставали със знанието на контролиращите лица: „Това няма как да се случи без знанието на контролиращите лица. Защото аз имам сертифицираща организация, която идва на полетата ми и много добре знае аз какво произвеждам, какъв е добивът ми. Те ми издават сертификата, с него аз продавам продукцията. Прави ми се анализ на почвата, на стъблата, на листата…”. 

Албена Симеонова е категорична, че “Министерството на земеделието трябва да направи всичко възможно да отнеме акредитациите на тези контролиращи лица, които са си позволили да дадат сертификати на тези фирми. Добивът на тези фирми е 0 и това е черно на бяло видимо на сайта на МЗХГ”.

В края на месец ноември предстои одит на Европейската комисия заради оповестените нарушения по мярката за биологично производство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари