50 бройки за учители не са попълнени в Русенско

2
Това обаче няма да попречи на нормалното започване на учебната годината, счита областният управител
Това обаче няма да попречи на нормалното започване на учебната годината, счита областният управител

На прага на учебната година проблемът с недостига на учители в страната отново излиза на преден план и става все по-осезаем.

В национален план свободните места за учители са приблизително 1500, което е с около 200 повече спрямо предходната година. Най-сериозен се оказва дефицитът на преподаватели по математика, информационни технологии, природни науки и някои специални предмети в професионалните гимназии.

Това стана ясно от проведен разговор между областния управител на Русе Борислав Българинов и Министерството на образованието и науката. В по-големите градове, особено областните, завършилите педагогически профил в сферата на точните науки си намират работа почти веднага в частния сектор, където и възнаграждението е по-добро.

Колкото до Русе, на този етап около 50 бройки за учители не са попълнени все още, като сред най-дефицитните се оказват българския език и литература, химията и физиката. Това обаче няма да попречи на нормалното започване на учебната годината, според Българинов. Свободните места се очаква да бъдат заети още преди 15-и септември.

Българинов посочи и някои добри практики в Русенско, като усилената съвместна работа с бизнес средите в региона. Целта е да се сформират такъв тип паралелки, които да осигурят възможно най-добре подготвените кадри за фирмите в Русенско. В тях освен общоприетите предмети се изучават и специално профилирани, които дават максимално адекватни знания на обучаващите се.

Колкото до онлайн обучението, Българинов счита, че резултатите от него не са достатъчно добри и трябва да се направи всичко възможно през настоящата година децата да учат присъствено. „Присъственото обучение е от първостепенна необходимост за грамотността на бъдещите поколения. Обучението в електронна среда е неприложимо в професионалната сфера.“, коментира още той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари