5 съвета за начинаещи мотористи

2
В кръвта ви тече бензин и нямате търпение да поемете по пътя яхнал любимия си мотор
В кръвта ви тече бензин и нямате търпение да поемете по пътя яхнал любимия си мотор

Никой не е безсмъртен, затова няма нужда да рискувате живота си и този на околните, заради прекалено необмислени и самоуверени действия

В кръвта ви тече бензин и нямате търпение да поемете по пътя яхнал любимия си мотор. Ездата на мотоциклет е страст, на която мнозина остават подвластни цял живот. Моторният спорт е високоскоростен, високоадреналинен и изискваш максимално внимание. За да се насладите напълно на всички предимства е добре предварително да проучите основните правила и норми. В следващите редове ще ви предложим няколко съвета, с помощта на които да навлезете по-бързо и безопасно в този невероятен свят.

1. Винаги носете каска и подходящо предпазно облекло

В моторния спорт качествената и надеждна екипировка е не по-малко важна и от самия мотор. Както е известно при карането на мотор се развива висока скорост, но липсва защитата, която придава един автомобил. В този случай дори най-малкото препятствие на пътя може да наруши баланса и да предизвика сериозен инцидент. Тук се намесва и добрата мото екипировка. Човешкото тяло просто не е проектирано да се движи с толкова висока скорост и му е нужна допълнителна защита. Голяма част от настъпилите наранявания при инцидент са в следствие на липсваща или неправилна екипировка. 

Когато става въпрос за мото екипировка, на първо място слагаме предпазния шлем. Съвременните мото каски  са проектирани да предпазват най-уязвимите и важни зони – лицето, тила, главата и брадичката, като същевременно комфортно пасват на различните форми на главата. Целта на мото каските е, при евентуално падане, да поемат удара и да абсорбират енергията, като по този начин предпазят главата и мозъка от евентуално увреждане. В подкрепа на казаното по-горе може да дадем данните от световната статистика, според които наличието на каска намалява риска от смърт с 37%, а травмите на главата с 69%. Като нивото на защита зависи от типа на каската и материала, от който е изработен шлема. 

Мото екипировката далеч не се изчерпва до предпазният шлем. Не по-маловажни са и подходящите мото якемото панталон и мото обувки, както и мото ръкавиците. Всички тези елементи предпазват уязвимото човешко тяло от охлузвания, натъртвания, изкълчвания, изгаряния и други контузии. 

Ролята на мото екипировката далеч не се ограничава до предпазване от наранявания при злополука. Описаните по-горе елементи защитават моториста и от не   благоприятните климатични условия, като вятър, студ, дъжд и слънце. Подходящата екипировка предпазва до голяма степен и от хвърчащи отломки и дребни предмети, както и от насекоми. 

В заключение можем да кажем, че мото екипировката е не просто моден аксесоар и начин на себеизразяване, но и задължителен елемент, които спасява животи.

2. Следете прогнозата за времето

Карането на мотор в дъждовно време може да се окаже не просто неприятно, но и изключително опасно, затова се убедете, че сте запознати с прогнозата и подготвени за метеорологичните обстоятелства, преди да поемете на път. При лошо и дъждовно време трябва да се убедите, че гумите на мотора са подходящи за мокри настилки, тъй като тогава пътят е изключително хлъзгав. В случай че Ви застигне дъжд или буря е добре да отбиете и да изчакате или най-малкото да намалите скоростта. Мокрият асфалт е не просто хлъзгав, но и крие множество допълнителни опасности като локви и скрити дупки. В тези ситуации често видимостта е намалена, което е допълнителна предпоставка за произшествие. Добре е и да спазвате дистанция от автомобила пред Вас, тъй като при мокра настилка спирачният път е по-дълъг, а и водата изтласквана от гумите предния водач може да замърси каската и да намали видимостта. 

Тук отново трябва да споменем подходящата екипировка. Ако прогнозата е за лошо и дъждовно време е добре да облечете непромокаеми и по-плътни дрехи. При прогноза за ясно и слънчево време трябва да се наблегне на леки и дишащи дрехи, които да не спарват тялото. 

3. Научете неписаните правила на мото общността

Като всяка друга общност и мотористите си имат свой неписани правила, норми и йерархия, а които е добре да се запознаете преди да навлезете в този вълнуващ свят. За да не попаднете в деликатна ситуация Ви съветваме да се запознаете с основните правила. Доверието е от изключително значение в братската среда, затова всичко казано в рамките на клуба си остава в клуба, а лъжата е категорично забранена и ако не искате да отговаряте на даден въпрос просто трябва да отклоните темата.  Протоколът и уважението са задължителни когато общувате с даден мото клуб. За даден район най-силният  клуб е водещ и определя правилата за всички останали в мото общността. С други думи, ако участвате в организирания мото живот, за всичко, което ви хрумне извън обикновеното каране на мотоциклет, трябва да поискате разрешение или да съгласувате. За всеки въпрос който имате трябва да се отнесете към конкретен човек, като например Road Capitan-ът, който отговаря за въпроси свързани с пътуването като редът в колоната, скоростта и други. Трябва да внимавате изключително много за етикета при среща с членове от други клубове и да спазвате стриктно зададените норми, за да не се възприемат погрешно и негативно действията Ви, с което може да си навлечете доста неприятности. 

4. Отваряйте си очите на четири

Независимо дали се движите в градският трафик, по магистрала или по селски път, никога не се знае кога ще се появи някое препятствие. Винаги трябва да следите внимателно пътя и огледалата, но не предприемайте маневра само разчитайки на огледалата, винаги се оглеждайте (по два пъти). Намалявайте скоростта на кръстовища и бензиностанции и се уверете, че останалите участници в движението са ви забелязали преди да предприемете дадено действие. Карайте винаги със скорост, която ви позволява да спрете в полезрението си. Когато се движете зад друго превозно средство бъдете на щрек и подготвени да го заобиколите в случай на нужда. Друго нещо за което трябва да се внимава са петна от масло или други течности, които могат да ви подхлъзнат и да нарушат баланса на мотора. Когато се усети, умора или загуба на концентрация по-добре да си починете за няколко минутки, защото секунда невнимание може да коства живота ви или този на околните.

5. Не ставайте прекалено самоуверени

Това, че днес по чудо сте се измъкнали от дадена опасна ситуация не означава, че късметът ще е винаги на ваша страна. Винаги се стремете да сте на щрек и максимално внимателно и трезво да преценявате ситуацията. Все пак колкото и добър да е човек в нещо, никога не се знае пред какви обстоятелства може да бъде изправен и как ще реагират останалите участници в движението, затова е добре винаги да си оставите допълнителна секунда и достатъчно място за реакция. Никой не е безсмъртен, затова няма нужда да рискувате живота си и този на околните, заради прекалено необмислени и самоуверени действия, независимо от стажа Ви зад кормилото.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари