5 лева на ден струва храната на бежанец

0
Храната трябва да бъде разнообразна, е изискването на агенцията за бежанци
Храната трябва да бъде разнообразна, е изискването на агенцията за бежанци

Кухнята в лагера в Харманли. Според изискванията храната трябва да е разнообразна и здравословна.

Минимум 5,04 лв. струва храната за ден за бежанец. Това става ясно от обществена поръчка, обявена от Държавната агенция за бежанците. Тя е за над 533 хил. лв., с които трябва да се плати храната на два центъра за настаняване на мигранти - в Пъстрогор и с. Баня. Парите идват от европейско финансиране и от бюджета, пише вестник Сега.

"Стойността на единичната цена на доставена готова храна за човек на ден с включени всички режийни разходи не следва да надвишава 5,04 лв. без ДДС. Цената е формирана при съотношение не по-малко от 3,50 лв. без ДДС за готовата храна и не повече от 1,54 лв. без ДДС за режийни разходи. Цената за един храноден се разпределя, както следва: закуска - не по-малко от 1,05 лв. без ДДС; обяд - не по-малко от 1,40 лв. без ДДС; вечеря - не по-малко от 1,05 лв. без ДДС", пише в документацията към търга.

Храната трябва да бъде разнообразна, е изискването на агенцията за бежанци. В менюто трябва да се включват млечни, месни и рибни продукти. Трябва да се доставят още зеленчуци и и плодове, както и безалкохолни напитки, чай, кафе и какао.

Храната ще се доставя всеки ден, става ясно от поръчката, като количествата са променливи. Агенцията ще изготвя заявка за нужната седмична храна всеки четвъртък.

"Храната е необходимо да бъде приготвена от продукти, които не съдържат вредни за здравето на хората примеси и добавки при спазване на грамажа на порциите, вкусовите качества и технологичните изисквания за приготвяне на храните. Приготвените храни да са с добър външен вид, качество и енергийна стойност при спазване на изискванията за хигиена, както и разнообразие на видовете ястия съобразно нормите за хранене", пише в поръчката.

Тя е обявена на фона на все по-празните бежански лагери. Според най-актуалните данни на МВР към 24 юни в домовете на агенцията са настанени 610 души. Общият капацитет е близо 5200 души, т.е. заети са едва 12%. В домовете на МВР има 209 души. Тъй като те са с по-малък капацитет, са запълнени близо 30%.

От началото на година границата с Турция са арестувани общо 134 души, пише в статистиката. Други 115 са арестувани на гръцката граница. На границата със Сърбия са арестувани само 4-ма души.

Източник: Вестник СЕГА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари