471 българи са поискали от Google да ги "забрави"

0
От получените молби от България, Google е уважил малка част от тях
От получените молби от България, Google е уважил малка част от тях

Българите са изпратили общо 471 искания до Google да "забрави" резултати за тях в своята търсачка. Исканията засягат общо 1496 линка, посочва редовният доклад за прозрачност на интернет гиганта. За пръв път той включва и получените искания за изтриване на резултати от търсачката, които са възможни в рамките на Европейския съюз. От получените молби от България, Google е уважил малка част от тях. В крайна сметка за "забравени" 25.2% от адресите, пише Дневник.

Първенец в класацията е Франция. Френските граждани са подали общо 28 912 заявки за 89 168 адреса. При това имат доста по-голяма успеваемост, като 51.5% от резултатите са премахнати. На второ място е Германия с 24 979 заявки за общо 88 883 адреса и 53% уважени молби.

Анализът на Google показва и сайтовете, които страдат най-много от тези заявки. На първо място е Facebook, като от резултатите на Google са премахнати общо 3332 връзки водещи до социалната мрежа. На второ място е profileengine.com с 3289 адреса, а на трето място е YouTube с 2392 изтрити линка.

Докладът включва и традиционната информация за получени искания за потребителска информация от страна на властите в различните държави. За периода януари - юни 2014 г. българските власти са изпратили едно искане засягащо два потребителски акаунта. Google не е уважил молбата и не е разкрил данните на потребителите.

Това е и едва второто искане, което компанията е получила от българските власти, откакто прави такива доклади от втората половина на 2009 г. насам. Първото искане е било през периода юли - декември 2013 г., като е засягало три акаунта и отново не е било уважено.

Като цяло Google отбелязва, че броят на исканията от правителствата по света продължава да се увеличава.

Източник: Агенция Кросс
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари