40 бона кръвнина за убийството на клошар

0
Баща и син пребиха до смърт Шабан, сега ще лежат 20 години в затвора
Баща и син пребиха до смърт Шабан, сега ще лежат 20 години в затвора Снимка: podtepeto.com

40 000 лева кръвнина трябва да платят осъдените за убийството на клошаря Камен Щерев с прякор Шабан баща и син Петър и Йордан Пацеви.

Само преди дни апелативният съд в Пловдив потвърди годините затвор за двамата подсъдими. 10 години зад решетките трябва да изкара Петър Пацев, а синът му – 10 г. и 6месеца. Присъдата им бе изменена в частта двамата да лежат в затворническо общежитие от закрит тип. Петър и Йордан Пацеви трябва да изплатят кръвнината на бащата на Шабан – Йордан Щерев, който по време на процеса срещу тях се конституира като частен обвинител и граждански ищец, информира Монитор.

По време на всички заседания Петър и бившият полицай Йордан отричаха да са били до смърт клошаря Шабан. В последните си думи към магистратите първият поиска да бъде оправдан, а синът му настоя за условна присъда. Въпреки това съдът е категоричен, че физическата саморазправа е избухнала спонтанно, след направена от страна на Петър Пацев забележка към Шабан да не пали огън. Клошарят обаче го напсувал, казал му „гяур” и хвърлил камък.  „По време на избухналата саморазправа, в която са взели участие и двамата подсъдими, те са имали за цел да причинят именно смъртта на Шабан. Съдът приема, че подсъдимите Петър и Йордан Пацеви са умъртвили пострадалия Камен Щерев при условията на евентуален умисъл”, се обосновават апелативните съдии.

Шабан бе пребит до смърт зад гаражи на ул. „Брестовица” 5 в Пловдив на 7 април 2013г. Към 14 часа Йордан и Петър били зад блока си, за да паркират колата си. Точно до металните гаражи бездомникът си запалил огън, за да се стопли. Димът от огъня обаче отивал към жилището на подсъдимите. Те вече били забранили на клошаря да пали съчки и затова, като го видели отново, тръгнали да го бият. Шабан успял да замери с тухла Петър Пацев, която го уцелила по крака и го напсувал на майка, като го нарекъл „гяур”. Йордан извадил палка от багажника и започнал да бие клошаря по гърба, ръцете и краката. Баща му Петър ритал с крака Шабан. Докато го удряли, двамата подсъдими карали Камен Щерев с голи ръце да гаси запаления огън. Малко по-късно Петър казал на сина си да престане да удря клошаря с полицейската палка, защото „ще го убият”. Тогава Йордан спрял ударите, а Петър ритнал Шабан за последно в лицето. На мястото била повикана от съседи линейка, но клошарят починал дни по-късно в болницата от тежките си рани. Присъдата не е окончателна и може да бъде обжалвана пред ВКС. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари